Всеукраїнський з`їзд народних депутатів і депутатів місцевих рад засуджує дії опозиції й не виключає проведення референдуму щодо можливої зміни адміністративно-територіального устрою `за найгіршого кризового варіанту розвитку подій`, про що говориться в резолюції з`їзду в Сіверськодонецьку, як повідомляє УНІАН.

Учасники з`їзду рішуче засудили `антидержавні антинародні дії так званої опозиції, яка веде Україну до територіального розколу й катастрофи`.

При цьому `у випадку подальшого розвитку державного перевороту й приходу до влади нелегітимного президента` учасники з`їзду залишають за собою право `на адекватні дії по самозахисту`.

`Висловлюємо віру й надію на те, що конституційність і здоровий глузд восторжествують, і нам не доведеться вживати надзвичайні заходи для самозахисту інтересів десятків мільйонів громадян України`, - говориться в резолюції з`їзду.

`Але в найгіршому кризовому варіанті розвитку політичних подій у країні будемо єдині й рішучі в захисті волевиявлення народу України аж до проведення референдуму по питанню можливої зміни адміністративно-територіального устрою України`, - говориться в документі.

Делегати з`їзду також зажадали від Президента України Леоніда Кучми негайного скликання засідання Ради національної безпеки й оборони країни.

За даними оргкомітету, на з`їзд прибуло близько 4 тис. делегатів від 15 регіонів - Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської області, Криму й Севастополя.

З раніше заявлених учасників були відсутні представники Закарпатської й Черкаської області - за даними організаторів, вони не приїхали `з технічних причин`.

Як повідомляє УНІАН, Рада національної безпеки і оборони України, розглянувши на своєму засіданні 28 листопада 2004 року суспільно-політичну ситуацію в Україні, що склалася після другого туру президентських виборів, запропонувала прискорити процес ухвалення рішення під час політичного діалогу, який проводиться; вважати неприпустимим блокування роботи Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, міністерств і відомств, від діяльності яких залежить життєзабезпечення нашого суспільства. Також Рада запропонувала відмінити всі незаконні рішення регіональних органів місцевої влади і невідкладно привести їх у відповідність до чинного законодавства і вважати неприпустимим застосування сили проти учасників конфлікту з метою недопущення його подальшого загострення за умови дотримання учасниками політичних акцій законодавства України.

Джерело: УНІАН