Голова Центральної виборчої комісії України Сергій КІВАЛОВ вважає, що Президент України Леонід КУЧМА не одразу запропонує парламенту нові кандидатури членів ЦВК. Про це він сказав у суботу в інтерв`ю журналістам. С.КІВАЛОВ переконаний, що рішення Верховної Ради України про недовіру до ЦВК було побудоване на емоціях – депутати, на його думку, просто спустили на ЦВК пару.

С.КІВАЛОВ в черговий раз підкреслив, що у ситуації зі встановленням результатів повторного голосування, ЦВК виступила виключно як статист. Натомість, зазначив він, на даному етапі виникли ситуація, коли ЦВК `виступає як якісь заручники`, - зазначив голова Комісії, висловивши найбільшу стурбованість з цього приводу.

Він також зауважив, що є незрозумілим, чому суботє рішення парламенту було прийняте за перекрученою процедурою: замість того, щоб Президент України Леонід КУЧМА направив подання на розгляд ВР щодо позбавлення повноважень членів ЦВК, ВР навпаки спочатку розглянула це питання, потім звернулася до Л.КУЧМИ, і тепер чекає доки глава держави надішле їй на розгляд відповідне подання. (Згідно зі ст. 6 Закону України `Про Центральну виборчу комісію` `Верховна Рада України призначає на посаду та припиняє повноваження членів Комісії за поданням Президента України – УНІАН).

За словами С.КІВАЛОВА, сьогодні на засіданні члени ЦВК обговорили рішення парламенту і багато хто з них був ним здивований. `Просто так зараз говорити – легше за все – підняти питання, проголосувати. Вирішили спустити пару через ЦВК – так у правовій державі не повинно бути` - зауважив він.

На думку С.КІВАЛОВА, за кілька днів пристрасті вгамуються і парламент, скоріше за все, повернеться до розгляду цього питання. `Але я не думаю, що Президент зараз одразу напише подання на всіх членів ЦВК і подасть його до парламенту. Він повинен ще раз подумати, зважити, яка ситуація`, - сказав голова ЦВК.

Він додав, що сам готовий піти зі своєї посади вже завтра, якщо це необхідно. `Якщо комусь дуже хочеться, щоб ЦВК подала у відставку, якщо комусь дуже хочеться, щоб голова ЦВК подав у відставку, і після всього цього все буде спокійно, все вгамується, то я готовий хоч завтра це зробити, якщо в цьому полягає проблема`, - сказав він.

Водночас С.КІВАЛОВ наголосив, що для цього немає `абсолютно ніяких` юридичних підстав, оскільки ЦВК, встановлюючи результати повторного голосування, керувалася лише протоколами дільничних і територіальних виборчих комісій. У разі, якщо члени якихось дільничних або територіальних комісій подали недостовірні документи або вчинили протиправні дії, то вони мають нести за це юридичну відповідальність, зазначив голова ЦВК. Але, підкреслив він, досі ні прокуратура, ні правоохоронні органи не порушили жодної кримінальної справи. `Ми (ЦВК - УНІАН) ніколи не можемо всіх задовольнити`, - наголосив голова Комісії, підкресливши, що лише між першим та другим турами голосування, ЦВК розглянула понад 300 скарг, а загалом протягом виборчої кампанії - 1128 скарг.

За його словами, члени ЦВК ще не вирішили, чи звертатимуться з приводу ситуації, яка склалася, до Президента України.

Як повідомляв УНІАН, у суботу Верховна Рада в цілому визнала результати повторного голосування по виборах Президента України 21 листопада 2004 року недійсними, висловила недовіру ЦВК, доручила Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування внести на розгляд парламенту проект постанови про внесення змін до Закону `Про вибори Президента України`.

УНІАН