Суддя Конституційного суду України у відставці, доктор юридичних наук, професор, завідуючий кафедрою НаУКМА Микола КОЗЮБРА переконаний, що повторні президентські вибори можна провести до 20 грудня 2004 року.

Про це М.КОЗЮБРА зазначив у коментарі УНІАН.

На переконання М.КОЗЮБРИ, в ситуації, яка склалася сьогодні в Україні, Верховна Рада, прийнявши сьогоднішні рішення, „зробила абсолютно правильно`.

За його словами, ВР прийняла сьогодні політичне рішення з юридичними наслідками, тоді як Верховний Суд України має прийняти юридичне рішення з політичними наслідками.

На думку М.КОЗЮБРИ, без відповідного рішення Верховного Суду, Верховній Раді можуть робитися закиди щодо юридичної чистоти її сьогоднішніх рішень: „Рішення ВР без рішення ВСУ буде виглядати не зовсім в конституційному полі, оскільки питання фактів і питання права мають вирішувати судові органи`, - зазначив суддя. Проте, додав він, судовий процес є досить тривалим, а ситуація є такою, що її не можна уповільнювати.

М.КОЗЮБРА вважає, що Верховний Суд може навіть протягом одного дня прийняти рішення про те, що під час другого туру голосування мали місце масові факти порушення законодавства, через що результати виборів визначити неможливо і, відповідно, неможливо визначити переможця президентських виборів.

М.КОЗЮБРА вважає, що ВСУ мав би визначитися з цього питання не вдаючись в перевірку всіх окремих порушень, що мали місце, оскільки це може затягнути судовий процес на невизначений термін. „Можна говорити, що факти порушень не дають з`ясувати результати виборів. Я бачу цей варіант, і Верховний Суд може прискорити цей процес`, - зокрема, зазначив М.КОЗЮБРА.

Щодо висловлення парламентом недовіри Центральній виборчій комісії України, суддя констатував, що „формально, з юридичної точки зору це не зовсім чисте рішення`: „Якщо дотримуватися формальних юридичних вимог і Конституції, це треба вирішувати судом`, - зазначив М.КОЗЮБРА, пояснивши, що „прямих повноважень` висловлювати недовіру ЦВК в компетенції парламенту не значиться.

Водночас, він підкреслив, що в даній „неординарній` ситуації йдеться також і про повноваження парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод громадян, що здійснюється через інститут Уповноваженого ВР з прав людини. В цьому контексті М.КОЗЮБРА зазначив: „Якщо є порушення, а ЦВК на це не реагує, хтось має приймати рішення`, і це питання, за його словами може розв`язати такий орган як Верховна Рада, прийнявши політичне рішення з юридичними наслідками. „Політичне рішення політичного органу призводять до юридичних наслідків, що полягають у поданні до 1 грудня Президентом України до парламенту нових кандидатур членів ЦВК`, - зазначив М.КОЗЮБРА.

Відповідаючи на запитання, чи можуть сьогоднішні рішення парламенту бути оскаржені, суддя зазначив: „Є певні проблеми з юридичної точки зору, але загалом в мене немає сумнівів в тому, що і перше, і друге рішення ВР знаходяться в Конституційному полі. Хоч і аргументувати це не так просто`.

„З моєї точки зору, тут справа екстремальна і парламент мав діяти швидко`, - сказав суддя.

Відповідаючи на запитання, як розвиватиметься ситуація у разі прийняття Верховним Судом рішення, що не буде корелюватися з рішення парламенту, М.КОЗЮБРА зазначив, що у такому випадку ситуація може бути юридично загострена, і не виключив відповідних подань до Конституційного Суду України.

Водночас суддя наголосив, що у Конституції України є аргументи, які легалізують сьогоднішні рішення парламенту, що є представницьким органом народу. Це зокрема: ст.5., що зазначає: „Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу`; ст.85, що визначає перелік дій, які відносяться до повноважень Верховної Ради та ст.101, що зазначає: „Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини` тощо.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Верховна Рада в цілому визнала результати повторного голосування по виборах Президента України 21 листопада 2004 року недійсними, висловила недовіру ЦВК, доручила Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування внести на розгляд парламенту проект постанови про внесення змін до Закону `Про вибори Президента України`.

УНІАН