Харківський Комітет національного порятунку оголосив про те, що закличе до масштабних заходів протесту, якщо обласна рада, голова обласної держадміністрації, міський голова та прокуратура області не виконає низки вимог опозиції, що стосуються врегулювання післявиборчої ситуації на Харківщині, як повідомляє УНІАН.

Про це сьогодні заявив голова новоствореного КНП, голова парламентського комітету з питань місцевого самоврядування України Анатолій МАТВІЄНКО. Виступаючи на мітингу, який зібрав близько 70 тисяч прибічників Віктора ЮЩЕНКА, А.МАТВІЄНКО оприлюднив рішення, пропозиції та вимоги обласного КНП, які були схвалені учасниками акції. КНП вимагає негайно скликати обласну раду для створення комісії, яка має проаналізувати вибори на Харківщині і повідомити об`єктивні результати голосування.

КНП звертається до територіальних виборчих комісій відкрити всі списки, щоб встановити розміри фальсифікації виборів. Опозиція вказує на масові голосуванням за відкріпними посвідченнями, на голосування 30% виборців удома, на ситуацію в лікарнях, коли відбувалося подвійне голосування – в лікарні і вдома. Крім цього, повідомив А.МАТВІЄНКО, КНП просить міського голову Володимира ШУМІЛКІНА надати приміщення для розташування там `національного дому протесту` і діяльності штабу КНП.

Опозиція оголосила про створення комендатури народної самооборони, страйкового комітету, групи для координації взаємодії з підприємствами, комітету з безпеки та зв`язків з правоохоронними органами. КНП звернувся до студентів солідаризуватися зо всіма студентами України. А.МАТВІЄНКО повідомив, що у Харкові опозиція переходить до такої організації `народного протесту`: кожного дня о 15-й годині поблизу студентського наметового містечка на майдані відбуватимуться виступи митців, з 17.00 – проходитимуть політичні мітинги. Щоденно КНП планує видавати інформаційні бюлетені для населення. А.МАТВІЄНКО звернувся до губернатора Євгена КУШНАРЬОВА з проханням `піти назустріч`. `Якщо ні, сказав він, - то ми пікетуватимемо обласну державну адміністрацію, змушені будемо оголосити попереджувальний страйк, бо так ґвалтувати народ не можна`. А.МАТВІЄНКО повідомив також, що у понеділок КНП організує пікетування обласної прокуратури, яка, за його словами, не реагує на заяви і скарги.

Джерело: УНІАН