Президент Леонід Кучма обвинувачує опозицію в тому, що вона нав`язує суспільству вождистсько-тоталітарну ідеологію. Про це він заявив, виступаючи на нараді національної ради з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів влади й місцевого самоврядування. `Ми всі недооцінили небезпеку, яка виходить від ідеології, котру сповідує радикальна опозиція. Фактично вона нав`язує суспільству власну версію вождистсько-тоталітарного режиму`, - сказав він.

Кучма порівняв опозицію з режимом більшовиків у СРСР і з їхнім культом особистості вождя. `Україну... начебто намагаються відкинути на багато десятиліть назад, у часи розквіту більшовицького культу тоталітарного вождя`, - сказав Президент. Зі слів Кучми, про це свідчать багато елементів дій і заяв опозиції. `Безліч елементів сьогодні повторюється: є юрба прихильників такого вождизму, доведена політтехнологами майже до психозу й готова вдень і вночі поклонятися своєму кумиру`, - зазначив він.

Другим елементом прояву такої ідеології Кучма назвав оточення лідера опозиції - лідера блоку партій `Наша Україна` Віктора Ющенка. `Є оточення, яке насправді цікавить лише захоплення влади. Головне, що при цьому законність підмінюється свавіллям однієї людини й революційною доцільністю`, - зазначив Кучма. Він нагадав про те, що Ющенко склав у вівторок у Верховній Раді клятву Президента України. `Хіба не про це свідчить вся так звана `інавгурація народного Президента?` Дійти до такого. Вибачте, де ж мораль, про яку ми так часто чуємо з вуст деяких опозиціонерів?` - заявив Кучма. Зі слів глави держави, вимовляючи клятву Президента в Раді, Ющенко брудно порушив Конституцію, закони й Кримінальний кодекс.

Джерело: МЦК