З понеділка у польській столиці щоденно відбуваються акції підтримки української опозиції, повідомляє Ростислав Крамар, викладач Варшавського університету спеціально для журналістської ініціативи `Правда переможе`. Щодня все більше людей приходить на мітинги та демонстрації організовані варшавськими студентами та громадянами України, які проживають у Польщі.

Сьогодні демонстрація триватиме під будинком польського парламенту, де завтра на спеціальному засіданні прийматиметься рішення щодо подій в Україні. Маніфестанти передають звернення до парламентаріїв про прийняття інтенсивних дій на підтримку української демократії. Звернення ухвалюють представники різних фракцій парламенту.

Найбільшу акцію `Київ-Варшава – спільна справа!` заплановано на суботу 27 листопада. На площі біля польського кабміну відбудеться маніфестація з концертом польських зірок та музичних гуртів з України. Планується телеміст між двома столицями.

Варшава на події в Україні реагує дуже активно, тема України на перших сторінках газет, постійно присутня у головних випусках новин телебачення.

Перехожі вітають маніфестантів схвальними вигуками, водії висловлюють свою підтримку гудінням клаксонів.

У понеділок петицію про невизнання результатів оголошених ЦВК було передано до Міністерства закордонних справ Польщі. Наступного дня кількасот студентів з польським та українськими національними стягами промарширували від головного корпусу Варшавського університету до Палацу президента, де передали до президентської канцелярії заклик ні за що не визнавати результатів сфальшованих виборів. Демонстранти (за даним поліції понад півтисячі), скандуючи гасла `Київ-Варшава – спільна справа!`, `Ющенко президент!`, `Не залишимо Україну!` пройшли центральними вулицями міста до посольства України, де уже тривав мітинг організований представниками різних політичних партій.

Лідер студентського руху Яцек Кастелянець піднявшись на вантажівку, де серед інших був голова міста Лєх Качинський, заявив, що акції у Варшаві відбуватимуться доти, допоки Україні потрібна буде підтримка.

Про свою солідарність із Віктором Ющенком заявив Лєх Качинський. 23 листопада на спеціальний сесії міської ради Варшави було прийнято заяву про підтримку позиції тих українських міст, які протиставилися владі, що не поважає волі українського народу.

Джерело: Ростислав Крамар, викладач Варшавського університету
спеціально для журналістської ініціативи `Правда переможе`