Президент України Л.Кучма поширив заяву на події, що мають місце в Україні після другого туру президентських виборів в Україні.

Подаємо повний текст заяви:

`Не зважаючи на заяви опозиції про те, що в Україні вже немає влади, наголошую - конституційна влада в Україні є, і ця влада легітимна. Вона сформована і діє в суворій відповідності до Конституції і законів України.

Президент України, Уряд та інші структури державної влади виконують свої повноваження, забезпечують законний порядок в суспільстві. Наголошую, і на 14-ому році Незалежності владу в Україні буде сформовано на основі Конституції і чинних законів держави.

А той політичний фарс, який розігрує сьогодні блок `Наша Україна` разом зі своїми прихильниками, проголошуючи на основі революційної доцільності так званого `народного президента`, і закликаючи не виконувати рішень легітимної влади, є вкрай небезпечним і може призвести до непередбачуваних наслідків.

Історія не знає випадків, коли б незаконна влада користувалася довірою народу та його підтримкою. Ще раз наголошую, Президента України згідно з Конституцією і Законом обирає народ своєю більшістю. А вердикт народу оголошує Центральна виборча комісія.

І ще одне, влада ніколи не стане ініціатором застосування сили. Але вона в рамках закону і своїх повноважень буде захищати правопорядок, права і свободи всіх без винятку громадян, незалежно від їхніх політичних уподобань.

Звертаюсь до представників усіх політичних сил в Україні з настійною вимогою – негайно сісти за стіл переговорів, залучивши до цього процесу найбільш авторитетних людей з різних регіонів держави. Ми повинні спокійно і виважено обговорити ситуацію, що склалася, і запропонувати суспільству реальні кроки виходу з кризи.

Переконаний, що сьогодні це єдиний шлях для пошуку збалансованої позиції по недопущенню розколу України на частини. Це по суті єдина гарантія для продовження розбудови нового життя в мирі і злагоді, що є чи не найбільшим завоюванням усіх попередніх років Незалежності.`

Джерело: прес-служба Президента України