Національний демократичний інститут міжнародних відносин вважає, що фундаментальні порушення виборчого процесу в Україні призвели до підриву його законності. Про це йдеться у попередній заяві делегації спостерігачів НДІ.

`Сумарний вплив порушень, фактів залякування, неприкритої маніпуляції й кричущих фальсифікацій як під час агітаційної кампанії, так і в день виборів створювався з метою досягнення певного результату, не беручи до уваги волевиявлення народу`, - зазначається у заяві.

Серед порушень спостерігачі констатують тиск на працівників державного сектора і студентів з метою одержання ними і членами їхніх родин відкріпних талонів, аби потім їх передати своїм керівникам.

Спостерігачі також говорять про організоване вивезення людей з метою голосування в інших населених пунктах, контролювання їх пересування і створення можливості голосування за кількома відкріпними талонами.

У своїй заяві спостерігачі також зазначають, що вони зафіксували підозріло високу кількість людей, які голосували за допомогою мобільних урн, в окремих регіонах, а також позбавлення виборчого права через невнесення виборців у списки або ж помилку в їхній особистій інформації.

Крім того, у заяві констатуються випадки визнання результатів голосування на окремих дільницях недійсними, незаконним або сумнівним способом, а також недозволена присутність міліції й інших сторонніх осіб на території дільниць.

НДІ вважає, що політичні лідери повинні терміново почати діалог для виправлення наслідків зловживань й порушень під час виборів.

Серед позитивних моментів виборчої кампанії спостерігачі говорять про високу активність громадян, які відкрито демонстрували свою підтримку обох кандидатів, навіть перед загрозою утисків за підтримку опозиційного кандидата.

Група спостерігачів НДІ в складі 35 осіб з Європи, Канади й США перебували в Україні з 17 листопада.
ГР