Європейський Союз з великим занепокоєнням слідкував за другим туром президентських виборів в Україні, який відбувся 21 листопада 2004 року. Про це повідомляє Медіа-центр `Кандидат`.

Протягом останніх тижнів президентство ЄС, Верховний уповноважений і країни-члени ЄС висловили свій жаль з приводу того, що перший тур виборів не відповідав міжнародним стандартам. ЄС кілька разів закликав українське керівництво дотримуватися демократичних принципів і усунути вади, включаючи забезпечення рівного доступу до засобів масової інформації для обох кандидатів з тим, щоб другий тур виборів був вільним і справедливим.

ЄС щойно вивчив попередні дані й висновки міжнародної місії спостерігачів за виборами ОБСЄ/Бюро з демократичних інституцій і прав людини. Другий тур виборів, що є ясним, не відповідав міжнародним стандартам. З огляду на порушення, які деталізовані у звіті ОБСЄ/Бюро з демократичних інституцій і прав людини, ЄС ставить під серйозний сумнів, чи відповідають офіційні результати волі українських виборців. Президентство ЄС перебуватиме у прямому контакті з керівництвом ОБСЄ з метою обговорення наступних кроків. ЄС наполегливо закликає українське керівництво переглянути разом з ОБСЄ/Бюро з демократичних інституцій і прав людини виборчий процес і результати. Всі країни-члени ЄС викличуть українських послів для того, щоб вони передали це послання своєму керівництву.

ЄС продовжує уважно слідкувати за виборчим процесом в Україні. ЄС дуже наполегливо закликає українське керівництво продемонструвати стриманість, і закликає обидві сторони діяти тільки в ненасильницький спосіб





МЦК