Учора, 22 листопада було оприлюднено декларацію Європейського Союзу з приводу подій, які відбуваються в останні три дні в Україні. У ній йдеться, що ЄС з великим інтересом слідкував за другим туром президентських виборів в Україні, що проводилися 21 листопада 2004 року.
Упродовж минулих тижнів Головуючий ЄС, Високі представники і країни-члени ЄС висловили свій жаль через те, що перший тур виборів не відповів міжнародним нормам. У декларації зокрема наголошується, що ЄС вже декілька разів вимагав, щоб українська влада дотримувалася демократичних принципів і виправила недоліки, включаючи надання рівного доступу до ЗМІ двом кандидатам, так, щоб другий тур виборів міг би проводитися вільно і чесно.
ЄС щойно ознайомився з попередніми критичними даними і висновками міжнародної місії спостерігачів ОДІПЛ/ОБСЄ, - йдеться у документі. Другий тур виборів наявно не відповів міжнародним нормам. Враховуючи порушення, про які детально йдеться в звіті ОДІПЛ/ОБСЄ, ЄС серйозним чином замислилося над тим, чи відбиватимуть повністю офіційні результати волю українського електорату.
Декларація повідомляє, що Головуючий ЄС негайно зв’яжеться з директоратом ОБСЄ, для того, щоб обговорити наступні кроки.
Крім того, ЄС наполегливо закликав українську владу передивитися разом із ОДІПЛ/ОБСЄ саму виборчу процедуру і результати. Усі країни-члени ЄС звертаються до українського посла передати це повідомлення українській владі.
Окрім того, ЄС повідомляє, що продовжує пильно відстежувати виборчий процес в Україні та наполегливо закликає українську владу не вдаватися до силових методів і усі сторони висловлюватися лише в не насильницькій формі.

IMI