Світовий Конгрес Українців та його складові організації у 30 країнах світу, спостерігачі якого працювали під час виборів Президента України, наголошує, що `коли б ЦВК проголосила Президентом Віктора Януковича, його не можна вважати обраним народом`.
Водночас Конгрес констатує, що Віктор Ющенко переміг, незважаючи на
порушення, йдеться у заяві, переданій агентству УНІАН.
В Україні працювало 250 міжнародних спостерігачів від СКУ та складової організації Конгресу - Українського Коншресового Комітету Америки, у якому були представники Конгресу Українців Канади. `Незважаючи на остаточний результат виборів, який подасть ЦВК, на сьогоднішній день ясно, що навіть при підрахунках ЦВК, кількість голосів для
обох кандидатів надзвичайно подібна і тому ми вважаємо, що порушення, котрі
відбулися у користь кандидата В.Януковича вплинули на результат, поданий
ЦВК`, зазначає СКУ.
Серед порушень Конгрес назвав: `неособисте голосування, надання виборцеві
більше чим одного бюлетеня, намагання вкидати жменю бюлетенів у виборчу урну
навіть представниками дільничних виборчих комісій або їхніми друзями, т.зв.
карусель, відкрите підкуплення виборців тощо`. Ще більший вплив на результати, на переконання авторів заяви, `мали такі події як направлення виборців голосувати за кандидата В.Януковича самою дільничною комісією, шляхом висилки запрошення на голосування з памфлетом про кандидата В.Януковича, вказівки за кого голосувати, особисто надані виборцям членами дільничних виборчих комісій, керівниками заводів тощо. З найбільшими наслідками використовувались на користь кандидата Януковича ресурси держави України та навіть чужих держав не демократичного устрою, наприклад, Росії та невизнаного Придністров`я`. Також СКУ нагадав про затримування і намагання залякувати спостерігачів від В.Ющенка.
`Українська діяспора, діяльність якої координує СКУ, вітає В.Ющенка з перемогою та пропонує йому наші послуги на користь нашого народу та на благо незалежної демократичної Української держави`, йдеться у заяві Конкресу.
УНІАН