Викладачі і студенти Києво-Могилянської Академії закликають громадян захистити своє право на вибір.

Сьогодні перед викладачами і студентами Національного університету `Києво-Могилянська академія` виступив її Президент В`ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, оголосив про створення в академії
Ініціативної групи охорони прав і свобод і виступив від її імені із заявою.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Центрального штабу Віктора ЮЩЕНКА, підкреслюючи вирішальне значення ситуації після другого туру для майбутнього України, автори заяви стверджують: `Ми є свідками брутального порушення виборчого процесу й гарантованого Конституцією вільного волевиявлення громадян України. ЦВК з небаченою квапливістю оголошує результати, базовані на фальсифікаціях і зловживаннях адмінресурсом`.

Всю відповідальність за кримінальний характер виборів Ініціативна група покладає на організатора виборчого процесу - владу. `Поганьблюється, нищиться святе право кожного з нас - вільно обрати власне майбутнє. Тому ми закликаємо всіх могилянців стати на обороні власних громадянських прав і захистити честь і гідність громадянина`, - ідеться далі у заяві.

В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ від імені викладачів та випускників НаУКМА закликав захистити свої громадянські права, зазначивши, що ідеться не про підтримку якоїсь кандидатури, а про захист самого права обирати - як на цих виборах, так і у майбутньому.

Рішення про форми громадянського спротиву НаУКМА прийматиметься на загальних зборах викладачів і студентів, які відбуватимуться в Академії завтра зранку. Адже, за словами В.БРЮХОВЕЦЬКОГО, це має бути спільне рішення.

Він також наголосив, що кожен матиме повне право на підтримку чи непідтримку страйку. Крім того президент НаУКМА попередив студентів, що, приєднуючись до страйку, вони мають усвідомлювати необхідність відпрацювати пропущені пари, зокрема, за рахунок канікул.
Студенти відповіли на це вигуками схвалення.

Після імпровізованого мітингу колона могилянців на чолі зі своїм президентом рушила на майдан Незалежності. У своєму виступі на майдані В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ зазначив, що `кожен з нас має
бути, перш за все, громадянином, а якщо ми дозволимо наплювати в молоду душу - ми не варті України`.

Він також повідомив, що мав телефонну розмову з ректором Львівського національного університету та ректором Чернівецької медичної академії. Ці вузи теж приєдналися до руху громадського опору.

Джерело: УНІАН