У Чернігівській області у ТВО №13, дільниці №73, смт. Березна Менського району припинено голосування. Як повідомляє КВУ, о 10.15 до чергової частини Менського райвідділу внутрішніх справ зателефонував невідомий і повідомив, що виборча дільниця №73 в смт. Березна замінована.

У Чернівецькій області на дільницю №30 виборчого округу №204 увірвався п’яний громадянин з ножем, який заявив, що хоче допомогти голосувати за В. Ющенка та поріже тих, хто буде проти. П’яного громадянина вдалося вгамувати членам дільничної виборчої комісії і випровадити за межі виборчої дільниці.

КВУ зафіксовані порушення, пов`язані з недопуском спостерігачів та журналістів на дільниці. Наприклад, в Донецькій області, де у ТВО №42, на дільниці №45 зранку у журналістів та спостерігачів, що намагались зайти до дільниці з’явились проблеми у вигляді осіб кримінальної зовнішності, які усіляко перешкоджали журналістам та спостерігачам. Досі журналісти газети `Точка зору` на дільницю потрапити не можуть.

У Луганській області керівництво ДВК № 43 (ТВО №116, м. Стаханов) не допустило на дільницю кореспондентів газети `Луганчани` та `Незалежність`, а на запитання спостерігача один із членів комісії відповів: `Тому, що так вирішили у штабі Віктора Януковича`.

В Сумській області на ТВО №165, дільниці №135, в м.Тростянець, Голова Тростянецької райдержадміністрації Микола Березін та народний депутат України Григорій Дашутін спробували відібрати відеокамеру у спостерігача від В.Ющенка.

Також були зафіксовані порушення, пов`язані з готовністю дільниць до голосування в
Чернівецькій області, де тимчасово закриті виборчі дільниці №67 і 68 округу №206
в селі Топорівка через виявлену в приміщеннях дільниць розлиту невідому рідину, схожу на ртуть; у Чернівцях будинок на вулиці Кишинівській, 3Г включений одночасно до списків виборців на виборчих дільницях №81 і 84 округу №204, в той час, як на дільниці №15 округу №204 до списків виборців не включені 113 громадян.

В Черкаській області на ТВО №197, дільниці №27 людей, які напередодні приходили уточнювати себе в списках переконали, що вони будуть включені. Але сьогодні вони знову не знайшли себе у списках і їх відправили до суду та ТВК.

КВУ повідомляє про порушення, що пов‘язані з виборчими бюлетенями. Вони були зафіксовані в Київській області на ТВО №96, дільниці №85, де ректор Ірпінської податкової академії Петро Мельник скуповував у студентів 5-го курсу відкріпні посвідчення по 100 грн. за шт., а в Харківській області у ТВО № 171, на дільниці №13, в місті Харків члени комісії пишуть ПІП і не підписуються на бюлетенях, які видають виборцям.

В Запорізькій області було виявлено автобуси з групою спостерігачів, в якому перевозилася велика кількість виборчих бюлетенів, а в Сумській області у ТВО №161, дільниці №5 зафіксований факт вкидання бюлетенів до виборчої скриньки. Під час вкидання член ДВК від В.Януковича, головний лікар Центральної районної лікарні Андрій Хом’як прикривав собою скриньку. Потім член ДВК від Волги Олександр Бабченко підійшов до скриньки, підняв її і розтряс бюлетені, щоб вони не лежали у скриньці пачкою. Журналісту газети `Твоє право` Олексію Усенку, який зафіксував цей факт, погрожують три журналіста журналу облдержадміністрації `Площа незалежності, 2`.

Разом з цим були зафіксовані порушення, пов`язані з втручанням сторонніх осіб у виборчий процес, зокрема, у Запорізькій області, де біля ДВК №40 територіального округу №78 в м. Запоріжжя міжнародні спостерігачі помітили автомобіль марки `Ауді` чорного кольору без номерних знаків, який було припарковано навпроти виборчої дільниці. В автомобілі знаходилося 4 особи кримінальної зовнішності. На прохання міжнародних спостерігачів до працівника міліції, що чергував на дільниці, викликати ДАІ, щоб ті перевірили машину та осіб, які в ній знаходились, працівник міліції відповів категоричною відмовою, а в Чернігівській області на ТВО №213, дільниці 49 Голова Корюківської райдержадміністрації та голова сільради розбили у спостерігача від В.Ющенка відеокамеру.

В Одеській області на ТВО №140, дільниці №10, Ананьївського району, в с. Байтали кореспондентам газети `Точка Зору` заборонено вільно пересуватися по дільниці. При зверненні до закону до журналістів підійшли міліціонери і погрожували фізичною розправою, якщо ті не припинять звертатися до Закону України про вибори.

В Сумській області на ТВО №165, в місті Тростянець голова Тростянецької райдержадміністрації Микола Березін та народний депутат України Григорій Дашутін об’їжджають дільниці, відкликають убік голів, заступників і секретарів ДВК і проводять з ними бесіди.

В Харківській області на ТВО № 179, дільниці №146, в місті Кочеток, Чугуївського району на дільницю приїздив голова ТВК Кисилиця, який заборонив кореспонденту ТЗ здійснювати відеозйомку.

Порушення, пов`язані з незаконним голосуванням груп виборців за відкріпними посвідченнями та порушеннями таємниці голосування: в Харківській області у ТВО № 178, дільниці №19, в місті Харків, де за відкріпними посвідченнями проголосували близько 70-90 чоловік; у ТВО №179, дільниці №168 Чугуївського району , в с. Мосьпаново, на дільницю масово їдуть автобуси з відкріпними посвідченнями, таким чином, виборці голосували по кілька разів; у ТВО №182, дільниці №62 Красноградського району їздять автомобілі з групами людей, які голосують за чужими відкріпними; у ТВО №182, дільниці №3, Лозівського району на дільниці і взагалі по району знаходиться багато відкріпних посвідченнь з печаткою ТВК №182, але нумерацією, яка не відповідає тій, яка має бути в цьому окрузі; в Черкаській області у ТВО №200, дільниці №130 в село Васютинці заїхало кілька автобусів з Києва, в яких було близько 300 осіб з відкріпними посвідченнями.

В Одеській області у ТВО №142, дільниці №13, Овідіопольського району, с. Кароліно-Бугаз, де на дільницю приїхали 2 `газелі` з виборцями, котрі намагалися проголосувати по відкріпним посвідченням. При спробі голосування в одного з прибулих випало ще одне відкріпне посвідчення, видане на одній з виборчих дільниць 135 виборчого округу. За даними членів дільничної виборчої комісії ці люди в `цивільному` є переодягненими співробітниками міліції.

В Сумській області до селища Улянівка (ВО 160, дільниця 20) автобусом „Ікарус` 001-95 приїхала і проголосувала за відкріпними посвідченнями група людей, які потім знову проголосували на дільниці 29, 160 ВО, м.Суми. Події зафіксовано на відео.

В Чернівецькій області закрито виборчу дільницю №92 виборчого округу №204 у зв’язку з тим, що в кабінці для голосування виявили розбитий градусник і поряд сріблясті кульки.

В Луганській області територіальна виборча комісія №115 (м. Сватове) о десятій годині у повному складі відправилася відпочивати. Для членів ТВК у готелі були зняті номери.


Джерело: КВУ