Дані паралельного підрахунку голосів, який проводиться штабом кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка, свідчать, що за нього віддали свої голоси 52,8% виборців (7 млн. 546 тис. 101 особа), а за його опонента Віктора Януковича - 40,99% (5 млн. 858 тис. 911 особи).
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на прес-конференції заступник керівника штабу кандидата від опозиції Петро Порошенко, зазначивши, що оприлюднені дані зроблені після обрахунку результатів голосування на 47,69% дільниць, де загалом проголосувало понад 14 млн. 263 тис. виборців.
Порошенко звернув увагу представників ЗМІ на те, що останнє повідомлення штабу Януковича щодо їх паралельного підрахунку голосів, стосувалося даних лише по 14% дільниць.
Водночас народний депутат привернув увагу присутніх до жахливих фактів: зокрема йдеться про продовження затримування інформації з виборчих дільниць Донецької, Луганської, а також частково Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей. `Обробка бюлетенів та наявність протоколів дільничних виборчих комісій в округах цих областей в 2-2,5 рази менша, ніж в середньому по державі`, - наголосив Порошенко. Він, зокрема, повідомив, що по Донецькій області оброблено лише 22% дільниць, по Луганській - майже 25%, а це означає, що ЦВК досі не може зафіксувати та оприлюднити остаточну кількість виборців, які проголосували.
Порошенко підкреслив, що єдиною вимогою команди В.ЮЩЕНКА до ЦВК було те, щоб комісія протягом однієї години після часу, за яким, відповідно до закону, закриваються дільниці, оприлюднила дані, які не потребують підрахунку, тобто - кількість людей, які взяли участь у голосуванні.
Порошенко зазначив, що якщо на 21.00 по Донеччині було зафіксовано явку виборців на дільниці в 78%, то за 4 наступні години (тобто вже після закриття дільниць) їх кількість дивним чином збільшилася до 96% - тобто на18%.
Водночас остаточні дані про явку виборців ЦВК все ще не оприлюднює, підкреслив депутат.
На думку Порошенка, нинішня поведінка ЦВК є `сумним продовженням` тієї традиції, яку комісія започаткувала після 31 жовтня. `ЦВК продовжує той самий шлях, який почала при підрахунку голосів в першому турі виборів`, - сказав він.
З даного питання сам Ющенко зазначив, що саме неоприлюднення показника кількості виборців, які проголосували в другому турі, було основною причиною його спроби зустрітися з головою ЦВК Сергієм Ківаловим. Тим не менше, додав кандидат, на пряме запитання, чи буде зафіксовано найближчим часом цю цифру, Ківалов відповів негативно, зазначивши, що `певні зміни будуть відбуватися`.
Джерело: УНІАН