Спостерігачі від `Інституту країн Східної Європи та СНД` вважають вибори в Україні легітимними і такими, що відповідають міжнародному праву, повідомив сьогодні УНІАН представник місії Еміль Шлеймович.

Серед порушень, які назвали представники місії, були масові порушення ідентифікації виборців під час отримання бюлетенів. На думку спостерігачів місії, це призводило до повторних голосувань та голосувань `мертвих душ`.

Е. Шлеймович зазначив, що такі порушення відбувалися, здебільшого, на Заході та у Центрі України.

Крім того, офіційні спостерігачі чинили тиск на членів територіальних та дільничних комісій в усіх регіонах України, крім Одеської області.

Також спостерігачі місії заявляють про багато випадків агітації у день виборів, але приклади агітації, за словами Е. Шлеймовича, `були менш яскравими та грубими порівняно з першим туром виборів`.

Е. Шлеймович вважає, що більшість порушень, які були допущені у другому турі виборів, були технічними і не вплинули на свободу волевиявлення.

На думку представника місії, виконавча влада доклала багато зусиль для виправлення помилок, які були у першому турі виборів, зокрема, уточнила списки виборців, оптимізувала роботу виборчих комісій.

При цьому Е. Шлеймович зазначив, що спроба внести зміни у виборче законодавство, призвела до того, що частина виборців `була дезорієнтована і, цілком можливо, що не голосувала`.

Він також назвав це `намаганням зірвати процес підготовки до другого туру виборів`.

Джерело: УНІАН