Тендерна палата України заявляє про можливі порушення процедур закупівель товарів і послуг для Чорнобильської АЕС у 2005 році.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила віце-президент Тендерної палати Людмила КРАВЧЕНКО.

За її словами, в період з серпня 2005 року по 1 січня 2006 року Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» використало на закупівлю товарів і послуг 23 млн. 639 тис. грн. При цьому сума по закупках товарів і послуг, безпосередньо пов`язаних з ліквідацією наслідків аварії, склала близько 4 млн. грн., зокрема на закупівлю послуг капітального ремонту автотрансформатора АТДЦТН 125000/330/110, реакторів РОДЦ 110000/750, вимикачів ВВД-330, роз’єднувачів РНДЗ-330 – 1,7 млн. грн., нафтопродуктів – 180 тис. грн.

Відео дня

Л.КРАВЧЕНКО зазначила, що решту коштів у сумі 18,8 млн. грн. підприємство направило на закупівлю продуктів харчування, ремонт їдальні (5 млн. грн.), а також на підключення до системи Internet (160 тис. грн.). При цьому, зазначила фахівець, закупівля продуктів харчування для ЧАЕС здійснювалася через 9 окремих торгів, тоді як згідно із законодавством вона має проходити через процедуру разових торгів.

«Розподілено предмет закупівлі на 9 частин, що вже є порушенням законодавства», – сказала вона.

Л.КРАВЧЕНКО повідомила, що за дорученням тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань тендерних закупок Тендерна палата звернулася із запитом на витребування документації по вищезазначених торгах до ДСП «Чорнобильська АЕС». У травні, у разі виявлення порушень тендерних процедур, громадська організація має намір передати матеріали розслідування до правоохоронних органів.

Коментуючи заяви заступника генерального директора ДСП «ЧАЕС» Андрія ШАЦМАНА про припинення стабілізаційних робіт на об`єкті «Укриття», а також про існування загрози зупинки станції з причини зміни законодавства про держзакупки, Л.КРАВЧЕНКО зазначила, що вони викликані небажанням керівництва ЧАЕС обнародувати через Internet тендерні операції підприємства.

Як повідомляв УНІАН, 10 березня 2006 року Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупку товарів, робіт і послуг за державні кошти» та інші законодавчі акти України». Цим законом, зокрема, запроваджується принцип громадського контролю. Вводяться норми, які передбачають зарахування коштів від тендерного і договірного забезпечення до Державного бюджету з метою його наповнення.

20 квітня заступник генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС», заступник голови тендерного комітету ЧАЕС Андрій ШАЦМАН заявив, що нова редакція закону про держзакупки може привести до зупинки ЧАЕС та припинення стабілізаційних робіт на об`єкті «Укриття», оскільки з дати набуття чинності закону діяльність підприємства у сфері держзакупок «практично паралізована».

«На сьогодні Чорнобильська станція не провела жодних торгів. Реалізація програми, наміченої на 2006 рік, зараз знаходиться під загрозою зриву», – зазначив заступник ген директора. А.ШАЦМАН зазначив, що у зв`язку із ситуацією, що склалася, підприємство не може продовжити роботи з реконструкції компресорної станції. Зокрема, ЧАЕС не може провести роботи з установки двох резервних компресорів до функціонуючих з 2005 року трьох компресорів. Згідно з технологічним регламентом, у постійній роботі мають знаходитися три компресори за наявності двох резервних.

«Якщо сьогодні з діючих компресорів (хоча б один) вийде з ладу, то я боюся, що весь північний захід України може залишитися без електроенергії», – сказав А.ШАЦМАН.

Крім того, підприємство не може закупити в достатньому обсязі куховарської солі для регенерації фільтрів хімводоочищення для забезпечення нормального функціонування промислово-опалювальної котельної. «Це загрожує зупиненням усієї опалювально-виробничої системи. Це загрожує відсутністю гарячої води в санпропускниках, а це в свою чергу приведе до того, що на станції будуть зупинені всі радіаційно-небезпечні роботи, зокрема й роботи щодо стабілізації об`єкту «Укриття», – підкреслив А.ШАЦМАН.