Нова редакція закону про державні закупівлі може привести до зупинки станції і припинення стабілізаційних робіт на об`єкті «Укриття».

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС», заступник голови тендерного комітету ЧАЕС Андрій ШАЦМАН.

За його словами, з дати вступу в силу нової редакції Закону (17 березня ц.р.) діяльність підприємства у сфері держзакупівель «практично паралізована», оскільки тендерний комітет не зміг провести жодних торгів.

Відео дня

«На сьогоднішні Чорнобильська станція не провела жодних торгів. Реалізація програми, наміченої на 2006 рік, у даний час знаходиться під загрозою зриву», – зазначив А.ШАЦМАН.

Він повідомив, що якщо в 2004-2005 рр. витрати підприємства на проведення публічних торгів склали 30 тис. грн., то на сьогодні тільки консалтингові послуги з дозволу оголошення про торги можуть скласти близько 500 млн. грн.

А.ШАЦМАН зазначив, що у зв`язку з ситуацією, що склалася, підприємство не може продовжити роботи з реконструкції компресорної станції. Зокрема, ЧАЕС не може провести роботи з установки двох резервних компресорів до трьох компресорів, що функціонують з 2005 року. Згідно з технологічним регламентом, у постійній роботі повинні перебувати три компресори за наявності двох резервних.

«Якщо сьогодні з діючих компресорів (хоч один) вийде з ладу, то я боюся, що весь північний захід України може залишитися без електроенергії», – сказав А.ШАЦМАН.

Крім того, підприємство не може закупити в достатньому обсязі кухонної солі для регенерації фільтрів хімводоочистки для забезпечення нормального функціонування промислово-опалювальної котельної.

«Це загрожує зупинкою всієї опалювально-виробничої системи. Це загрожує відсутністю гарячої води в санпропускниках, а це, в свою чергу, приведе до того, що на станції будуть зупинені всі радіаційно-небезпечні роботи, у тому числі й роботи зі стабілізації об`єкту «Укриття», – підсумував А. ШАЦМАН.

Як повідомляв УНІАН, 10 березня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» й інших законодавчих актів України», прийнятий Верховною Радою 15 грудня 2005 року.

Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю. Уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій. Вводяться норми, які передбачають зарахування коштів від тендерного і договірного забезпечення до Державного бюджету з метою його наповнення. Уточнюються терміни здійснення оцінки тендерних пропозицій тощо.