Адвокат Олександр БАШУК заявляє про незаконне взяття під варту академіка Української технологічної академії, колишнього заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Сергія ВАСИЛИШИНА.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН адвокат заявив, що замовна кримінальна справа проти колишнього гендиректора стратегічного заводу ВАТ „Хмельницький завод ковальсько-пресового устаткування „Пригма-Прес” С.ВАСИЛИШИНА, ініційована новим власником цього заводу, раніше судимим Євгеном ВВЕДЕНСЬКИМ, неодноразово порушувалась і закривалась. Востаннє справа була закрита вже у судовому порядку у грудні 2005 року. С.ВАСИЛИШИНУ інкримінували нецільове використання коштів підприємства у сумі близько 70 тис. грн. При цьому адвокат заявляє, що комісія, яка проводила на заводі спеціальну перевірку, таких фактів не виявила.

У січні 2006 року С.ВАСИЛИШИН отримав від Генеральної прокуратури повідомлення про припинення кримінального переслідування у зв’язку із відсутністю складу злочину, однак уже 1 квітня 2006 року був взятий під варту. Суд прийняв таке рішення, оскільки після оголошення в розшук С.ВАСИЛИШИН протягом 30 днів не з’явився на допит, сказав О.БАШУК.

Відео дня

За його словами, лише в ізоляторі С.ВАСИЛИШИН дізнався про існування постанови Комсомольського районного суду м.Херсона від 27 березня цього року про його арешт. Адвокат наголосив, що це суперечить законодавству, оскільки таке рішення могло бути прийнято виключно у присутності його підзахисного, натомість постанову суду було прийнято заочно.

Як вважає адвокат, затримання відбулося через чотири дні після судового рішення, щоб неможливо було оскаржити це рішення у зв’язку із закінченням строку для оскарження. При цьому, за словами О.БАШУКА, те, на підставі чого людину було взято під варту, взагалі значення у такому випадку немає.

Він додав, що суд дав санкцію на утримання його підзахисного під вартою протягом 60 днів, а коли представники С.ВАСИЛИШИНА звернулися до Херсонського апеляційного суду, той відмовив у поновленні строків оскарження.

Донька С.ВАСИЛИШИНА Світлана на прес-конференції заявила, що вже багато разів зверталася до Президента України і генерального прокурора з проханням сприяти вирішенню цієї справи у межах закону, однак жодної реакції не було. Вона заявила, що тепер має намір звертатися до європейських судових інстанцій.