Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” попереджає, що припинить постачання газу своїм боржникам у Харківській області.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-центрі ДП “Газ-тепло” НАК “Нафтогаз України”, Харківська область потрапила до списку областей, де протягом опалювального сезону 2005-06 рр. спостерігався низький рівень оплати за газ підприємствами теплокомуненерго. Зокрема, найгірші показники у Луганській (51,29%), Дніпропетровській (51,26%) та Харківській областях (53,04%), і приблизно така картина у Полтавській, Черкаській та Миколаївській областях.

За даними прес-центру, Харківська область заборгувала структурам НАК «Нафтогаз України» понад  399,8 млн. грн. З них підприємства теплоенергетики недоплатили 169,95 млн. грн., а ВАТ «Харківгаз» та ВАТ «Харківміськгаз» - 229,5 млн. грн.

Відео дня

В цілому, повідомляє прес-центр, за результатами перевірок виявлені факти приховування коштів за спожитий газ у 2005 р. в розмірі 22,7 млн. грн., які так і не надійшли на розподільчі рахунки дочірніх підприємств НАК «Нафтогаз України». На місцях проводяться взаємозаліки за схемою розрахунків, що не передбачені договорами.

Інша шахрайська схема приховування коштів, повідомляє прес-центр, - ліквідація підприємства-боржника та утворення на його базі нового або кількох нових підприємств. Наприклад, Харківське обласне підприємство теплових мереж з боргом 193,3 млн. грн. було ліквідоване, а замість нього утворено два нові підприємства: КП «Харківські теплові мережі» та обласне комунальне підприємство теплових мереж.

За таких умов із розрахунками за енергоносії НАК «Нафтогаз України» змушена відключати від теплопостачання тих боржників, рівень оплати яких нижчий 60%. З початком наступного опалювального сезону постачання газу буде здійснюватись лише тим споживачам, які повністю розрахувалися за спожитий природний газ.

Прес-центр звертає увагу, що ВАТ «Харківгаз» замість погашення боргів та спрямування зусиль на вирішення ситуації вдається до відвертого популізму. Пікетування, яке підприємство влаштувало 19 квітня біля приміщення ДП «Газ-тепло», у жодний спосіб не зменшить  боргів і міри відповідальності їх організаторів. Станом на 17 квітня 2006 р. ВАТ «Харківгаз» заборгував структурам НАК „Нафтогаз України” 47,7 млн. грн.

За даними прес-центру, заборгованість підприємств теплоенергетики та відкритих акціонерних товариств з газопостачання перед структурами НАК «Нафтогаз України» становить 7,8 млрд. грн. Загальний борг ВАТ з газопостачання в усіх областях України становить 4,48 млрд. грн. Підприємства теплоенергетики заборгували 3,22 млрд. грн. (без врахування списаної заборгованості).