Глава «Газпрому» Олексій МІЛЛЄР заявляє, що газ для України не буде дешевше 230 дол.

Про це він сказав в інтерв`ю програмі «Недільний час» на Першому каналі, повідомляє «Коммерсант-Украина».

«Рівень цін на російський газ для України у розмірі 230 дол. за тис. кубометрів – це факт, що відбувся”, – сказав О.МІЛЛЄР.

Відео дня

Коментуючи можливий перегляд домовленостей з Україною, глава «Газмрому» зазначив, що «такого роду недалекоглядні заяви можуть ще знайти пояснення в ході передвиборної боротьби, наприклад спекуляціями на користь тих або інших політичних сил. Але вони абсолютно неприйнятні в умовах реального господарського життя, тому що це – шлях до дестабілізації відносин».

О.МІЛЛЄР упевнений, що в Україні не хочуть повторення ситуації, коли в умовах відсутності контрактів і договірної бази припинялися поставки газу українським споживачам.

Як повідомляв УНІАН, 4 січня 2006 року НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» досягли домовленості щодо поставок російського газу до України, згідно з якою Україна купуватиме російський газ за ціною 95 доларів за 1 тисячу кубометрів у компанії «РосУкрЕнерго». У свою чергу «РосУкрЕнерго» купує російський газ у «Газпрому» за ціною 230 доларів за 1 тисячу кубометрів. Висока ціна російського газу для «РосУкрЕнерго» компенсується нижчою вартістю газу з Середньої Азії. При цьому транзитна ставка за транзит російського газу до Європи збільшується з 1,09, як це було раніше, до 1,6 доларів.

2 лютого НАК «Нафтогаз України» і «РосУкрЕнерго» створили спільне підприємство ЗАТ «УкрГаз-Енерго» для поставок газу до України. ЗАТ «УкрГаз-Енерго» і компанія «РосУкрЕнерго» підписали 5-річний контракт про поставки середньоазіатського і російського природного газу до України за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів.

Лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО неодноразово заявляла про намір після парламентських виборів в Україні переглянути цю газову угоду.

На початку квітня міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій ЛАВРОВ заявив, що Росія не має наміру переглядати газову угоду з Україною.