Коаліція політичних сил України “За диктатуру Закону”, до якої вже увійшли 43 політичні партії та 487 громадських об’єднань України, подаватиме позов в Адміністративний суд України до Центральної виборчої комісії про визнання березневих виборів до Верховної Ради України незаконними.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Коаліції Сергій КРИЖАНІВСЬКИЙ.

За його словами, адміністративний позов підготовлено ним особисто за матеріалами постанови ЦВК. Позов буде подано в термін, визначений законодавством України, тобто впродовж п’яти днів з дня оприлюднення офіційних результатів виборів (були оприлюднені 10 квітня - УНІАН).

Відео дня

На переконання С.КРИЖАНІВСЬКОГО, цьогорічні вибори були антиконституційними і заперечували гарантоване Конституцією України кожному громадянинові рівне право бути обраним до законодавчого органу влади, оскільки Законом України “Про вибори народних депутатів” встановлено, що бути обраним можуть лише громадяни, які мають певну політичну приналежність. Безпартійні ж громадяни, які були включені до партійних списків тої чи іншої партії, зобов’язувались погоджуватись та відстоювати інтереси, ідеї та вимоги відповідної політичної сили. І таким чином вони не можуть виносити свої конкретні пропозиції, щоб впливати на виконавчу, законодавчу системи в нашій країні, сказав голова коаліції. “Закон України про вибори народних депутатів фактично обмежив виборче право наших громадян і надав можливість балотуватися кандидатами в народні депутати тільки виходячи з того, що громадяни України повинні бути в списках політичних партій та блоків. Це є обмеження виборчого права наших громадян. Тому я вважаю особисто, що ці вибори пройшли як незаконні”, - сказав він. І єдина мета створеної Коаліції, це, за словами С.КРИЖАНІВСЬКОГО, – довести до громадян України, що їхні виборчі права були порушені. Він зазначив, що саме Верховна Рада 4 скликання привела виборче законодавство України в ту систему, яка порушила Конституцію України. С.КРИЖАНІВСЬКИЙ погоджується, що в день голосування вибори пройшли демократично. “Але було порушено право бути обраними. І це є дві різні речі”, - зауважив він.

Голова Коаліції також звернув увагу на те, що зараз політичні сили вступили в боротьбу за посаду голови ВР України, а також іде мова про те, щоб скасувати інститут Президентства в Україні. “Таким чином ми маємо підстави говорити, що в Україні створюються штучні умови для незаконного приходу до влади окремих політичних сил”, - наголосив С.КРИЖАНІВСЬКИЙ.

У зв’язку з цим об’єднання прийняло рішення розпочати розробку нової редакції Конституції України, залучивши до цієї роботи представників політичних партій, громадських організацій, фахівців права, наукових установ. Координуватиме цю роботу спеціально утворена Конституційна рада політичних сил України.

С.КРИЖАНІВСЬКИЙ на прес-конференції звернувся до всіх політичних сил України приєднатися до підписання Меморандуму про спільну діяльність з метою зниження політичної та соціальної напруги в суспільстві, формування позитивного іміджу законодавчої, виконавчої, судової влади і Президента України та унеможливлення приходу до антидержавних діячів тощо.

Щодо політичних сил та громадських об’єднань, які вже погодились з цими намірами і увійшли до Коаліції, то С.КРИЖАНІВСЬКИЙ повідомив, що їх список буде оприлюднено в підготовленому позові.