“Центр екологічних досліджень та аудиту ТОВ “Укрбурвибух” та Консалтингова Компанія “Інтер-Бізнес” провели Засідання Круглого столу на тему “Шляхи вирішення проблем захисту навколишнього природного середовища промислових міст України (на прикладі м. Кривий Ріг)”. 

6 квітня 2006 р. в рамках Міжнародної Виставки-ярмарку «Екологія – 2006» за ініціативи “Центру екологічних досліджень та аудиту ТОВ “Укрбурвибух” та Консалтингової компанії “Інтер-Бізнес”, за підтримки Національної Академії Наук України,  Міністерства промислової політики України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та за участю представників профільних міністерств та відомств України, науково-дослідних та освітніх організацій, громадських організації екологічного спрямування та представників промислових підприємств України  відбулося засідання Круглого столу на тему: «Шляхи вирішення проблем захисту навколишнього природного середовища промислових міст України (на прикладі м. Кривий Ріг)”. 

Інформаційна підтримка: Інформаційне Агентство “Українські Новини”,  Інтернет-проект ProEco, Незалежне Агентство екологічної інформації.

Відео дня

Участь у заході прийняли: представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Міністерства промислової політики, Координаційної Ради Міністерства промислової політики з питань ресурсо-енергозбереження та екології, Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, Державної геологічної служби України та  інших профільних міністерств та відомств; представники науково-дослідних та освітніх організацій: Національної Академії Наук України, Інституту проблем національної безпеки, Інституту промислової екології, ДГП Укргеофізика, Державного екологічного інституту Міністерства охорони навколишнього природного середовища,  а також  представники Української Асоціації підприємств чорної металургії, Українського Союзу промисловців та підприємців, НАК “Нафтогаз України”, НАК “Надра України”, ВАТ “Укртранснафта”, ВАТ “Укрнафта”,  ВАТ “Сумихімпром”, ДП “Укргазовидобування”,                                     КП «Кіровгеологія»; представники українських гігантів промисловості -  Кривий Ріг Міттал Стіл,  ВАТ "Запорізький металургійний комбінат", громадські організації екологічного спрямування та інші. 

До обговорення були запропоновані наступні питання:

- продовження проведення еколого-економічного експерименту у найбільш техногенно-навантажених містах України — запорука їх виходу із екологічної кризи;

- запровадження екологічного аудиту як механізму поліпшення екологічного стану природного середовища в промислових містах;

- новітні технології в області охорони навколишнього природного середовища при здійсненні масових вибухів в кар`єрах гірничо-видобувних підприємств;

- проведення геологічного аудиту, як ефективний чинник незалежної експертизи геологорозвідувальних та гірничих проектів — складова частина вирішення екологічних проблем гірничо-видобувної промисловості;

- створення екологічної асоціації «ЕкоКривбас» - один із шляхів отримання реальної і комплексної картини екологічного стану довкілля в м. Кривий Ріг.

В межах “Круглого столу” виступили з доповідями Віце-Президент української Асоціації підприємств Чорної металургії  С. Г. Грищенко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики Гуров В.Н., доктор економічних наук, професор, Академік Міжнародної Академії Екологічної Реконструкції, один з авторів Закону України “Про проведення еколого-економічного експерименту в містах Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Маріуполь і Запоріжжя»  О.О. Логвінов, Директор ТОВ “Укрбурвибух” Нєженцев С.В., Керівник “Центру Екологічних досліджень та аудиту ТОВ “Укрбурвибух” Маяков Й.Д. та інші фахівці галузі; обмінялися думками і висловили свої зауваження та пропозиції стосовно розглянутих питань фахівці та експерти з екології та промисловості, представники відповідних міністерств та відомств, громадських організацій екологічного спрямування та співробітники Центру екологічних досліджень та аудиту “Укрбурвибух”.  Було відмічено, що запропоновані до обговорення питання потребують уваги не лише з боку фахівців з екології, громадськості, а і представників законодавчої та виконавчої гілок влади. Так, питання щодо припинення здійснення еколого-економічного експерименту у найбільш техногенно-навантажених містах не тільки продовжує занепокоювати фахівців з екології, а й викликає інтерес можливість його продовження та запровадження ефективних заходів у цьому напрямку.

Неодноразово відмічалося, що м. Кривий Ріг та Криворіжжя, завдяки розташуванню в його межах потужної гірничо-видобувної та переробної промисловості, є одним з найбільш екологічно небезпечних регіонів України. Організатори “Круглого столу” повідомили, що з метою запобігання виникнення техногенно-природних і техногенних надзвичайних екологічних ситуацій, з метою своєчасної науково-дослідної оцінки екологічного стану довкілля відомі науково-дослідні та наукові інститути, провідні підприємства різних форм власності за підтримки міськвиконкому Кривого Рогу  створюють громадську організацію - Екологічну Асоціацію «ЕКОКРИВБАС».

Підбиваючи підсумки Засідання та враховуючи чисельні виступи фахівців та експертів з екології з запропонованих до обговорення питань, учасники “Круглого столу”  вирішили підготувати Рекомендації Засідання “Круглого столу” та подати їх на розгляд для інформування та прийняття відповідних рішень та заходів до Кабінету Міністрів України, відповідних міністерств та відомств, профільних Комітетів Верховної Ради України, а також довести до відома керівників промислових регіонів України.

По закінченні Засідання Круглого Столу відбулася Прес Конференція для ЗМІ за участю  учасників Круглого Столу, Логвінова О.О.,  Грищенко С.Г., Нєженцева С.В., Гурова В.Н., експертів галузі та Засновників асоціації “Екокривбас”.

“Центр Екологічних досліджень та аудиту ТОВ “Укрбурвибух” - новітні технології в області охорони навколишнього середовища на гірничовидобувних підприємствах.

ТОВ “Інтер-Бізнес” – Консалтингова Компанія, послуги у сфері розвитку зв’язків з громадськістю та реклами.

Додаткова інформація:

Валентина Шевченко + 38 067 209 39 81, e-mail: valentina@inb.com.ua.