У Києві представлено харчову добавку «Окювайт Лютеїн», яка захищає від розвитку захворювання сітківки ока Київ. 5 квітня. УНІАН. Офтальмологи сьогодні на прес-конференції в УНІАН представили відому в США і Європі німецьку харчову добавку «Окювайт Лютєїн», яка захищає від розвитку захворювання сітківки ока – вікової макулярної дегенерації (ВМД), яка при подальшому прогресуванні призводить до сліпоти.

Як відзначив доктор медичних наук, завідуючий кафедрою Харківського медичного університету Павло БЕЗДІТКО, ВМД схильні люди старші від 43 років, а також молодшого віку, у яких робота пов`язана з навантаженнями на зір. Захворювання складно лікувати, оскільки вражається не оптична частина ока, а сітчаста оболонка, розташована за оптичною системою зорового органу, і хірургічне втручання в цьому випадку дуже складно здійснювати.

Відео дня

Він також повідомив, що причиною розвитку захворювання є навіть звичне денне світло, а саме - синя частина сонячного спектру. Функцію природних «сонцезахисних окулярів» в організмі виконують знайдені в сітківці ока каротиноїди – лютеїн і зеаксантин. Але з віком кількість каротиноїдів знижується, і чим старше людина стає, тим захисна система очей стає все більш уразливою і вимагає додаткової допомоги. У представленому препараті «Окювайт Лютєїн», за його словами, міститься оптимальна комбінація лютеїну і зеаксантину, а також вітаміни-антиоксиданти С, Е і мікроелементи цинк і селен.

Як наголосив П.БЕЗДІТКО, оскільки ВМД має незворотні наслідки, і можна лише зупинити прогресування змін у сітківці, то дуже важливою є профілактика захворювання. Крім того, за його твердженням, компенсувати всі необхідні антиоксиданти та інші елементи для вироблення організмом каротиноїдів із звичної «споживчої корзини» - фрукти, овочі та ін. - можна лише частково, тому необхідно приймати спеціальні препарати, одним з яких є презентована харчова добавка. Він звернув увагу на те, що завдяки технологічним властивостям препарату (він містить велику кількість лютеїну і зеаксантину), а головне - його високої біодоступності, він забезпечує доставку цих каротиноїдів саме в мокулярну область сітківки. Препарат можна застосовувати і людям, хворим на цукровий діабет.

У свою чергу голова представництва фармацевтичної компанії «Шовен Анкерфарм ГмбХ» Ельвіра СМОЛЬСЬКА сказала, що препарат було досліджено впродовж 10 років і випробуваний на приблизно 6 тисячах пацієнтів. У середньому кожна людина була під спостереженням шість років, і виявилося, що за допомогою добавки «Окювайт Лютеїн» можна припинити і затримати розвиток ВМД.

«Немає жодного препарату, який був би так клінічно науково досліджений, упродовж стількох років», - наголосила вона.

У Україні препарат, за словами Е.СМОЛЬСЬКОЇ, з`явився минулого року. Упаковка препарату розрахована для прийому впродовж одного місяця і коштує 65-70 грн. Приймати добавку можна доволі тривалий час - місяці, роки, оскільки вона містить дози не для лікування, а саме для профілактики.