В результаті реалізації 20%-го пакету акцій ВАТ “Мегабанк” (Харків) шляхом розміщення їх у Першій фондовій торгівельній системі, акції банку придбали 12 портфельних інвесторів, серед яких інвестори з Великобританії, Німеччини, 4 фонди з Росії, а також український інвестиційний фонд “Росан-Капітал” (м. Львів).

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН 30 березня генеральний директор Української інвестиційної компанії  “Concorde Capital»” Ігор МАЗЕПА. (Компанія “Concorde Capital»” виступила ексклюзивним менеджером розміщення акцій ВАТ “Мегабанк” – УНІАН).

За інформацією І.МАЗЕПИ, загальна сума залучених коштів становить 19 млн. дол. Гендиректор інвесткомпанії також відмітив, що з урахуванням коштів, які будуть внесені інвесторами при підписці на акції додаткової емісії, котру планується здійснити у квітні, сума залучених коштів може зрости до 25 млн. дол.

Відео дня

За інформацією І.МАЗЕПИ, кількість заявок на придбання акцій банку, прийом яких проводився з 20 по 24 березня, перевищила пропозицію майже вдвічі. Під час розміщення капіталізація банку виросла до 94 млн. дол. Коефіцієнт ринкової капіталізації до власного капіталу (P/BV) становить 4,1 на момент завершення розміщення.

“Для такого невеликого банку це суттєвий успіх. Підсумки цього розміщення показали, що “Мегабанк” цінується західними інвесторами дуже дорого”, - відмітив І.МАЗЕПА.

За інформацією голови правління ВАТ “Мегабанк” Віктора СУБОТІНА, за останній рік “Мегабанку” неодноразово надходили пропозиції іноземних банків про купівлю. Однак керівництво “Мегабанку вирішило залучити кошти для розвитку банку шляхом розміщення невеликих пакетів акцій на фондовому ринку. Він відмітив, що банком планується також здійснити залучення коштів шляхом розміщення боргових цінних паперів.

Голова банку також повідомив, що залучені від продажу акцій банку кошти будуть спрямовані на збільшення статутного фонду банку, завершення формування філійної мережі, розвитку роздрібного банкінгу та карточного бізнесу.

Довідка УНІАН. “Мегабанк” (Харків) заснований 1989 р. як товариство з обмеженою відповідальністю і зареєстрований 26 серпня 1990 р. Держбанком СРСР під назвою Харківський комерційний банк “Добродій”. 28 жовтня 1991 р. банк був зареєстрований НБУ.

У зв’язку з реорганізацією у відкрите акціонерне товариство 11 липня 1995 р. назва банку була змінена на Харківський АКБ “Добродій”.

Після зміни акціонерів та керівництва банку, 27 жовтня 1995 р., банк став називатися “Акціонерний банк “Мегабанк”. З 6 листопада 1996 р. повна назва банку – Східно-український енергетичний банк “Мегабанк”.

28 грудня 2001 р. у зв’язку зі зміною форми власності банк перейменований у ВАТ “Мегабанк”.

Станом на 1 січня 2006 р. активи банку становили  812,13 млн. грн., зобов’язання  - 695,85 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 613,56 млн. грн., капітал - 145,057 млн.грн.

 

Фінрезультат банку за підсумками 2005 р. становив 5,518 млн. грн.