У зв`язку із замахом на голову наглядової ради компанії “Славутич-Капітал” Геннадія Корбана (19.03.06 р.), який висунув версію про причетність до його організації прокурора Дніпропетровської області Шуби В.В., я вимушений зробити таку заяву.

1 березня 2006г. о 18.34 (за 18 днів до замаху на Геннадія Корбана) на мій мобільний телефон надійшов дзвінок прокурора Дніпропетровської області Шуби В.В. Під час розмови він у нецензурній формі висловлював прямі погрози на мою адресу, на адресу адвоката Єсауленко, інших адвокатів, котрі співробітничають з юридичною компанією «Юстус», та юридичної компанії в цілому. Шуба В.В. під час розмови вживав фрази: «Я дістануся до тебе і твоєї компанії», «Угамуйся по-хорошому, а то буде по-поганому», пересипаючи їх нецензурними висловлюваннями. З його слів я зрозумів, що на мою адресу і на адресу моєї компанії прозвучали погрози, пов`язані з тим, що, на думку Шуби В.В., я причетний до організації акції молодіжної організації «Молодь – надія України» щодо пікетування обласної прокуратури. Із цього приводу Шуба В.В. у вищезгаданій телефонній розмові сказав: «Це справа не твого рівня» і «Які в тебе питання до прокуратури?» Крім того, зі слів Шуби В.В. я зрозумів, що він пов`язує мою діяльність і мою передбачувану участь в організації акції молодіжної організації «Молодь – надія України» з «групою «Приват».

Після цього дзвінка було вжито такі заходи: адвокат Єсауленко В.В. найняв собі охорону, а я документально зафіксував факт погроз, котрі надійшли з боку Шуби В.В. шляхом повідомлення про них журналістам всеукраїнського видання «Дніпровський юридичний вісник» і незалежному журналістові Володимиру Бойку. Подальших дій для оприлюднення фактів погроз на мою адресу з боку прокурора Дніпропетровської області я в той момент не робив, оскільки не бачив у них достатніх підстав для ведення юридичного процесу.

Відео дня

Але після замаху на Г. Корбана, який відбувся 19.03.06 р. і висловленої ним версії про причетність до замаху Шуби В.В. я ухвалив рішення оприлюднити факт погроз, щоб звернути на нього увагу громадськості та правоохоронних органів.

Хочу заявити, що юридична компанія «Юстус» не має жодного стосунку до організації акції МО «Молодь – надія України». Водночас у зв`язку з погрозами, що надійшли безпосередньо від Шуби В.В., вважаю необхідним повідомити про таке: спраді, юридична компанія «Юстус» надає юридичні послуги підприємству ДГЕ «Дніпрогеофізіка», співробітники якого теж брали участь у пікетуванні будівлі обласної прокуратури. Наша правова позиція з цього питання полягає в тому, що майно державного підприємства, яке має стратегічне значення, унаслідок злочинної змови групи осіб (Попова і Котуранова) було викрадене, виведене з державної власності, і цей злочин залишився безкарним через домовленість або співучасть у якій-небудь іншій формі в цьому злочині прокурора Дніпропетровської області Шуби В.В, що має близькі зв`язки з фігурантом злочину Котурановим. Ця позиція неодноразово висловлювалася в юридичних документах, відповідних зверненнях і заявах, у тому числі і на адресу генерального прокурора України. У зв`язку з цим дзвінок Шуби В.В. з погрозами я розцінюю як його дію, спрямовану на обмеження діяльності, пов`язаної з юридичною допомогою державному підприємству «Дніпрогеофізіка» і як спосіб ухилитися від передбаченої законом відповідальності за співучасть у злочині. Результатом посадових злочинів Шуби В.В. щодо «Дніпрогеофізіки» є те, що сьогодні більш як 350 чоловік трудового колективу перебувають під загрозою ліквідації робочих місць. Цей злочин також загрожує енергетичній безпеці держави, оскільки під загрозу ставляться геологорозвідка й видобуток корисних копалин – сфера діяльності цього підприємства. Крім того, під загрозою розкриття є дані про діяльність цього підприємства, які охороняються Законом «Про державну таємницю України». Саме від відповідальності за ці злочини Шуба В.В. і намагається ухилитися.

Крім того, адвокати юридичної компанії «Юстус» здійснюють правову допомогу громадянці Подковиріній, яка також постраждала від посадових злочинів, здійснених Шубою В.В. За свідомо незаконно порушеною кримінальною справою, з грубим порушенням кримінального процесу Подковиріна була свідомо незаконно затримана, чим були порушені її передбачені Конституцією права, і ці факти вже встановлені неодноразово судовими рішеннями. У зв`язку з цим юридична компанія «Юстус» звертає увагу на те, що ці погрози свідчать, по-перше, про продовження злочинної діяльності прокурора області Шуби В.В.; по-друге, вони спрямовані як на приховання злочинів, здійснених іншими особами, так і на приховання своїх власних злочинів, щоб ухилитися від відповідальності. І ми безпосередньо пов`язуємо погрози, що надійшли, з реалізацією нашої професійної діяльності - професійної діяльності правозахисників-адвокатів, які виконують свої обов`язки із правового захисту громадян, зокрема на території Дніпропетровського регіону, тобто в юрисдикції, де діють посадові повноваження сьогоднішнього прокурора області Шуби В.В.

У мене викликає глибоке занепокоєння неадекватна реакція прокурора Дніпропетровської області Шуби В.В. на замах на Геннадія Корбана 19.03.2006 р. і висловлену ним згодом версію причетності до замаху Шуби В.В. Так, 21.03.2006 р. прес-службою прокуратури області була скликана прес-конференція на тему: «Про результати перевірок підприємства «Укрнафта», в ході якої був поширений прес-реліз, що потрапив мені в руки. Навіть швидкий аналіз цього документа наочно свідчить про збиткову і перевернуту систему цінностей і в загальнолюдському, і в професійному плані, як у людей тих, котрі його складали, так і в тих, хто дав команду його написати. Так, основною темою як прес-релізу, так і всієї прес-конференції стали поспішно зліплені кримінальні справи щодо пов`язаних з «Приватбанком» бізнес-структурами, у той час, як набагато більший суспільний резонанс і значущість має справа про замах на вбивство відомого дніпропетровського бізнесмена Геннадія Корбана. Адже йдеться про замах, здійснений суспільно небезпечним способом і направлений на вбивство групи осіб і явно на замовлення. А, виходячи з матеріалів прес-конференції, для прокурора області Шуби В.В. і його підлеглих кримінальні справи, порушені за підозрою в економічних злочинах, набагато важливіші за людські життя.

Але, окрім морально-етичних, події навколо замаху на Геннадія Корбана, розкрили і професійні проблеми нинішнього керівника обласної прокуратури й ряду його підлеглих. Так, кримінальна справа за фактом замаху була порушена згідно з ч.1 ст.115 КК України, в той час, як будь-який кваліфікований юрист підтвердить, що це правопорушення припускає порушення справи згідно з ч.2 ст.115 КК України, оскільки було спрямоване проти двох і більш осіб, було здійснене способом, небезпечним для життя багатьох осіб, було здійснене на замовлення. Для незнайомих з юриспруденцією у зв`язку з цим хочу роз`яснити, що ч.2 ст.115 КК України припускає набагато тяжче покарання (аж до довічного ув’язнення), ніж ч.1 ст.115 КК України, тобто йдеться про умисне спотворення юридичної кваліфікації скоєного злочину з метою зменшити його суспільну небезпеку.

З приводу висунутої Геннадієм Корбаном версії про причетність Шуби В.В. до здійсненого 19.03.2006 р. на нього замаху, я хочу відзначити, що в посадові обов`язки прокурора Дніпропетровської області не входить організація і здійснення замаху на будь-кого, тому Шуба В.В. в даному випадку може розглядатися тільки як фізична, а не юридична особа. Отже, заява Корбана про причетність Шуби В.В. до здійсненого 19.03.2006 р. на нього замаху, не може порочити ділову репутацію і «професійні якості людини, яка віддала десятки років на захист закону» (як про це написано в прес-релізі). Більш того, підлеглі Шуби В.В. – Олег Ричка і Світлана Чорна не мали права на прес-конференції 21.03.2006 р. давати свої коментарі з приводу причетності або непричетності до цієї справи Шуби В.В. У зв`язку з цим абсурдним і юридично неграмотним виглядає і поводження Шуби В.В. з рапортом до генерального прокурора України про проведення перевірки у порядку ст. 97 КПК України. Адже згідно зі ст. 97 КПК України процесуальні органи мають приймати заяви і повідомлення про злочини й виносити в триденний термін рішення про порушення або непорушення кримінальної справи, або надсилати заяви за належністю. Незрозуміло, про який злочин Шуба В.В. повідомляє у своєму рапорті: якщо про замах на Геннадія Корбана, то за станом на 21.03.2006 р., коли був написаний рапорт, кримінальну справу за цим фактом уже було порушено. Тому такі рапорти Шуби В.В. є не чим іншим, як спробою дезінформувати громадськість і заплутати слідство. Адже причетність Шуби В.В. до замаху на Геннадія Корбана є однією з версій і має бути перевірена в рамках уже порушеної кримінальної справи шляхом проведення слідчих та оперативно-розшукових заходів.

У цілому ж, на мою думку, реакція Шуби В.В. на події навколо замаху на Геннадія Корбана, озвучена його підлеглими в ході вищезазначеної прес-конференції, має яскраво виражений людиноненависницький характер і просякнута ледве приховуваною злістю і жалем, що пан Корбан все-таки залишився живий. Символічно, що ця людиноненависницька позиція була озвучена пані з прізвищем Чорна.

Неправомірна діяльність обласного прокурора Шуби В.В. вже давно привертає увагу ЗМІ: в українських і регіональних виданнях, а також в Інтернеті опубліковані десятки критичних матеріалів з описом злочинів цієї одіозної фігури. Розмах посадових порушень Шуби В.В перевершив всякі мислимі межі, що й викликало численні публікації та виступу проти Шуби В.В авторитетних громадських діячів, зокрема народних депутатів України.

Хочу підкреслити, що за інформацією, що є в мене, усі звернення, у яких колишній прокурор Жовтневого району м. Дніпропетровська Курилов Ю.Н. звинувачував прокурора Дніпропетровської області Шубу В.В. в корупції та інших неправомірних діях, були фактично проігноровані. Була лише формально проведена перевірка дій самого Курилова.

Підбиваючи підсумки, я хотів би заявити, що мене не налякали погрози прокурора Шуби В.В., більш того, його телефонний дзвінок свідчить про те, що під його ногами горить земля і він панічно намагається піти від відповідальності за допомогою звичних для нього методів: використання свого посадового положення в протизаконних цілях, шантажу і погроз. Хотілося б підкреслити, що колектив юридичної компанії “Юстус” активно здійснював і здійснюватиме свою правову діяльність, незважаючи на будь-які погрози. А всі, хто хотів би піти за таким злочинним сценарієм, як Шуба В.В., будуть викриті, незважаючи на їхні сьогоднішні високі посади. Ми рішуче вимагаємо організації належної перевірки всіх вказаних тут фактів, а також усіх фактів, висвітлених раніше в ЗМІ. Кінцевим результатом цієї перевірки бачимо викриття Шуби В.В. щодо здійснення ним злочинів, а також притягнення його до кримінальної відповідальності з наданням мотивованих висновків ЗМІ.

Копію цього прес-релізу надіслано у формі заяви на ім`я генерального прокурора України для організації реагування відповідно до вимог чинного законодавства.

 Також повідомляю, що в мене немає особистих і ділових конфліктів з будь-ким.  Погроз, окрім як від прокурора Дніпропетровської області Шуби В.В., я більше ні  від кого не одержував.

24.03.2006г.                                                                                                                С.В. Олійник