Надання статусу регіональної російській мові у Харкові викликало жваву реакцію офіційної Москви.

21 березня на сайті МЗС Росії з`явився коментар, у якому наголошується, що в Міністерстві закордонних справ Російської Федерації сподіваються, що російська мова отримає статус регіональної не тільки в «Харківській області», але й в інших регіонах. «Хотілося б вірити, що це рішення Харківської міськради реально позначиться на ситуації з визнанням прав російської мови не тільки в Харківській області, а й в інших регіонах України», - йдеться в коментарі. В МЗС вважають, що цього чекають не тільки харків`яни, для 65-70% яких російська є рідною, а й мільйони інших російськомовних громадян України, органи місцевого самоврядування, українська інтелігенція.

На підтвердження в коментарі наводяться дані соціологічних опитувань, при цьому не вказано, ким вони проводилися. Так, згідно з опитуваннями, на Сході України 93% респондентів вважають за необхідне надати російській мові статус державної і лише 6% опитаних не згодні з цим. На Півдні України ідею надання російській мові статусу державної вже підтримали 80% населення. Зростає кількість таких людей в Центральних і Західних регіонах України, стверджують МЗС РФ.

Відео дня

У відповідь на цю заяву Українська народна партія звернулася до Служби безпеки України з вимогою припинити діяльність іноземних спецслужб на території України, зокрема, проведення ними так званих «опитувань» з метою розпалювання мовної і міжетнічної ворожнечі в Україні.

На думку УНП, подібні «коментарі» зовнішньополітичного відомства Росії є грубим втручанням у внутрішні справи України, зневагою загальновизнаних норм міжнародного права. Враховуючи це, УНП не вважає за можливе залишити вищезазначений «коментар» без уваги і закликає МЗС України належним чином на нього відреагувати.

У свою чергу, як передає кореспондент УНІАН, 23 березня лідер блоку  «Наша Україна» Юрій ЄХАНУРОВ назвав заяву МЗС РФ про статус російської мови в Україні внутрішньою справою Росії. «Що стосується різних заяв суміжних держав, - це їх внутрішня справа», - сказав Ю.ЄХАНУРОВ на прес-конференції в Чернігові. При цьому він зазначив, що його, наприклад, цілком влаштовує, що жителі Кубані розмовляють українською мовою. 24 березня у прямому ефірі радіо “Ера” Ю.ЄХАНУРОВ назвав позицію МЗС Росії “безпрецедентним випадком”, коли інша країна втручаються у мовні питання сусідів.

Водночас народний депутат України, представник партії “Наш союз Наша Україна” Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ у відповідь на заяву МЗС РФ запропонував Росії зробити українську мову регіональною для мільйона українців, які живуть в Москві.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня 2006 р. Харківська міська рада ухвалила рішення “Про російську мову в м. Харкові”, яким визнала російську мову в Харкові регіональною і встановила використання російської мови як робочої мови в своїй роботі, в офіційних документах, повідомленнях тощо.

Представники багатьох українських національно-демократичних партій та громадських організацій у Харкові, зокрема Народного руху України, гостро скритикували рішення міської ради і провели свої акції протесту. Голова обласної організації НРУ, кандидат у мери Харкова Анатолій СЕМЕНЧЕНКО звернувся до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, а також до прокурора Харкова з вимогою скасувати це антиконституційне і незаконне, як він наголошує, рішення міськради.

Рішення Харківської міськради скритикував і сам Президент України. 17 березня під час візиту до Харкова В.ЮЩЕНКО назвав позицію депутатів “політиканством” і “кампанією, яка не відповідає українським інтересам”. Президент відзначив важливість української мови і пов’язав це питання з питанням суверенітету і самодостатності України. За словами Президента, правову оцінку рішенню харківської міськради “повинен дати суд”.

«Я не хотів би, щоб на моєму чи на вашому поколінні пропала та мова, яку творили наші діди-прадіди», - відзначив В.ЮЩЕНКО на зустрічі зі студентами у Харкові. Він поставив питання: «Хто ми є? Україна чи Малоросія, що нас чекає?». На його переконання, це не риторичне питання, оскільки ключем до прогресу є «три слова – демократія, суверенітет, воля».