Голова обласної організації Народного руху України, кандидат на посаду харківського міського голови Анатолій СЕМЕНЧЕНКО звернувся до прокурора міста з проханням опротестувати рішення Харківської міської кради про надання російській мові у Харкові статусу регіональної. Як передає кореспондент УНІАН, А.СЕМЕНЧЕНКО вважає рішення харківських депутатів антиконституційним та протизаконним, а тому чекає від прокурора відповідного реагування.

У заяві, переданій до ЗМІ, політик нагадує прокурору, що “згідно зі статтею 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова, і держава забезпечує всебічний розвиток та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Конституції також зазначається, що застосування мов в Україні визначається законом”.

 

Відео дня

А.СЕМЕНЧЕНКО наголошує, що це регламентується саме “законом, а не рішеннями представницьких органів місцевого самоврядування, як це зробила Харківська міська рада, і навіть не Європейською хартією регіональних мов або мов національних меншин, яка захищає зникаючі мови корінних народів”. Водночас він підкреслює, що “російській мові у Харкові знищення не загрожує, і російська мова не є  мовою тієї меншини, що має етнічні корені в Україні”.

Політик наводить також норму 11 статті Закону України „Про мови в УРСР”, де, зокрема, говориться, що “мовою роботи, діловодства та документації, а також  взаємовідносин державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій є українська мова”. В статті 3 цього закону, наголошує А.СЕМЕНЧЕНКО, “недвозначно говориться також і про те, що інша мова поряд з державною може використовуватись лише у випадках, коли якась національна меншина в тому чи іншому населеному пункті становить більшість”.

“В даному випадку, - говориться у заяві на ім’я прокурора, -  росіяни в м. Харкові не становлять більшість населення міста, оскільки за останнім переписом населення 2001 року українців мешкає 65%, а тому Харків не підпадає під визначення компактного проживання росіян”.

За словами А.СЕМЕНЧЕНКА, своїм рішенням Харківська міська рада в м. Харкові “цинічно перевищила свої повноваження”. Він заявляє, що  “у діяльності Харківської міської ради, районних рад у Харкові та їхніх структурних підрозділів української мови немає зовсім, а російська фактично перебуває в статусі державної”. “У Харкові захисту потребує, якраз, мова українська”, - наголошує представник А.СЕМЕНЧЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня 2006 р. Харківська  міська рада прийняла   рішення “Про російську мову в м. Харкові”, яким визнала  російську мову в м. Харкові регіональною та встановила використання російської мови як робочої мови в своїй роботі, в офіційних документах, повідомленнях тощо.

На ситуацію, що виникла, відреагував також Президент України Віктор ЮЩЕНКО, який під час візиту до Харкова 17 березня назвав “політиканством” рішення Харківської міської ради надати російській мові у Харкові статусу регіональної. “Я не вітаю такі кроки, - сказав Президент. - Хоч те, що у Харкові зроблено, – це зроблено. Правову оцінку цьому повинен давати суд”. Питання української мови глава держави пов’язав з питанням суверенітету і самодостатності України.