Понад 100 кримінальних справ за фактами порушень під час виборів Президента України 2004 року направили до суду органи прокуратури Харківської області.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації з посиланням на прокурора області Василя СИНЧУКА, загалом органами прокуратури Харківщини за фактами порушення вимог законодавства під час минулих виборів Президента України порушено 108 кримінальних справ, зокрема 96 кримінальних справ за фактами неодноразового голосування шляхом використання підроблених відкріпних посвідчень.

За результатами досудового слідства 102 кримінальні справи стосовно 193 осіб направлено до суду для розгляду по суті, у тому числі 96 справ стосовно 182 осіб щодо фактів неодноразового голосування громадянами на виборчих дільницях з використанням підроблених відкріпних посвідчень.

Відео дня

За інформацією В.СИНЧУКА, слідчими органів прокуратури розслідувано та направлено до суду 100 кримінальних справ за ст.158 Кримінального кодексу України, тобто за фактами підробки та використання завідомо підроблених виборчих документів, 1 - за ст. 157 КК України, тобто перешкоджання здійсненню виборчого права, та 1 - за ст.159 КК України - порушення таємниці голосування.

По закінчених справах до кримінальної відповідальності притягнуто 193 осіб, у тому числі обвинувачення пред`явлено 13 службовим особам.

Крім того, по 4 кримінальних справах провадження закрито на підставі п.2 ст.6 КПК України, по 2 - діяння перекваліфіковано на статті, підслідні органам внутрішніх справ, та справи направлені для подальшого розслідування до органів внутрішніх справ (в подальшому закриті).

Територіальними органами внутрішніх справ області кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 157-159 КК України, не порушувалися.

Станом на 27 лютого місцевими судами області розглянуто 93 кримінальні справи зазначеної категорії стосовно 184 осіб, у тому числі з ухваленням обвинувального вироку стосовно 28 осіб, з них за ст.158 КК України - 27, за ст. 159 КК України -1.

Також судами закрито провадження по кримінальних справах цієї категорії на підставі Закону України "Про амністію" стосовно 145 осіб, на підставі ст.7 КПК України (внаслідок зміни обстановки) та ст.10 КПК України (у зв`язку з передачею на поруки) від кримінальної відповідальності звільнено 11 осіб.

На цей час, за даними В.СИНЧУКА, у провадженні слідчих органів прокуратури області кримінальні справи про порушення виборчого законодавства під час виборів Президента України відсутні.