Президент України  Віктор ЮЩЕНКО скритикував рішення Харківської міської ради надати російській мові у Харкові статус регіональної і наголосив, що його принижує така позиція місцевих депутатів. Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав сьогодні на прес-конференції у Харківському національному університеті ім. В.Каразіна.

“Нація починається там, де починається мова. І мені досить принизливо, що в Україні виникають обставини і ситуації, коли діти тих великих прадідів, навіть не задаючи собі питання, можуть так легко, поверхово ставитися до теми мови, перш за все національної”, - заявив В.ЮЩЕНКО. При цьому Президент закликав “бути чесними, коли ми говоримо про проблему мовної політики в Україні”.

За словами Президента, “за останні 15 років Україна все робила зі свого національного бюджету, фінансуючи мови національних меншин, у тому числі і російської”. “Якщо подивитися на окремі території, то ми левову частку національного бюджету витрачали на фінансування російської мови. І це є політика”.

Відео дня

«Україна – це європейська країна, - сказав Президент, - і кожен громадянин сам вибирає мову свого спілкування. Переконаний, що у Харкові і до цього тисячу років поспіль не було проблеми російської мови. Немає її і зараз, і ті люди, які віддано служать інтересам нації, на мій погляд, до цього питання повинні були ставитися обережніше, ніж так, як це зробили депутати міської ради». За словами В.ЮЩЕНКА, швидше йдеться “не про рішення проблемного питання”, швидше йдеться “про політиканство – немає на чому набирати очки”.

“Я сказав би, що це політизація, і політизація надумана. Безумовно, це кампанія, яка не відповідає українським інтересам. Це девальвація України, девальвація держави, це робота політиків, які не можуть заробити дивідендів на прагматизмі, на здорових ідеях, на інтелекті, і тому носяться з такими пропозиціями. Я не вітаю такі кроки, - сказав Президент. - Хоч те, що у Харкові зроблено, – це зроблено. Правову оцінку цьому повинен давати суд”.

 Як повідомляв УНІАН, 6 березня сесія Харківської міськради ухвалила рішення надати російській мові у Харкові статус регіональної. За інформацією прес-служби, відтепер Харківська міська рада, її виконавчі органи у своїй роботі та в офіційних документах використовуватимуть поряд з державною українською мовою і російську мову, як регіональну.