Президент України Віктор ЮЩЕНКО поінформував, що дав доручення банківському консорціуму «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» виробити програму кредитування молодих родин, а також програму кредитування фермерства. Як передає кореспондент УНІАН, про це Президент заявив у Харкові під час зустрічі зі студентами.

Глава держави уточнив, що сподівається, що через один-два місяці така програма буде проголошена. Торкаючись програми державних гарантій для молодих спеціалістів, Президент зазначив: «Ми близькі до того, щоб дати гарантії молодим людям по першому робочому місцю, житлу».

За словами В.ЮЩЕНКА, за значну частину робочих місць держава готова взяти на себе відповідальність, а щодо іншої частини – необхідно проводити діалог з бізнесом, допустити бізнес до програми замовлень спеціалістів вузів і середніх навчальних закладів.

Відео дня

В.ЮЩЕНКО нагадав, що завдяки політиці фінансування житла вже на сьогодні держава готова на одну чверть – одну п’яту давати відповідь щодо забезпечення житлом молодих спеціалістів, при цьому акцент робиться на сільських спеціалістах. «Але у найближчі два-три роки ми знайдемо формулу кредитування молодих родин», - відзначив В.ЮЩЕНКО.

Торкаючись питання необхідності забезпечення гарантованої освіти, першого робочого місця та житла, Президент сказав також, що вже зараз розробляються програми замовлення на спеціалістів тих спеціальностей, які потрібні на селі, зокрема, лікар, агроном, вчитель.

При цьому, за словами В.ЮЩЕНКА, передбачається, що такі спеціалісти матимуть можливість за рахунок держави навчатися, гарантовано отримають робоче місце, «підйомні» кошти, кредит на житло. Необхідні для цього зміни разом з Міністерством фінансів, Міністерством аграрної політики та Міністерством освіти планується здійснити протягом 2006-2007 років, сказав Президент.