Академія будівництва України спільно з експертами  готова допомагати Міністерству регіонального розвитку в розробці Будівельного кодексу.

Київ. 13 лютого. УНІАН. Асоціація інженерів-консультантів України, Українське співтовариство будівельного права і Академія будівництва України (АБУ) об'єдналися для координації зусиль в адаптації українського будівельного ринку до європейських і світових стандартів.

Відповідний меморандум було підписано між організаціями на прес-конференції в УНІАН.

«Сьогоднішня прес-конференція присвячена об'єднанню зусиль експертів будівельної галузі для того, щоб розробити єдиний підхід входження до Євросоюзу з точки зору стандартів та гармонізації норм», - сказав президент АБУ Іван Назаренко.

Також він зазначив, що головною метою меморандуму є консолідація творчого потенціалу для розвитку міжнародного співробітництва в напрямку інтеграції українських освітніх програм і будівельних норм до європейських, секторальна взаємодія освіти і науки з міжнародним експертним середовищем.

Також Назаренко зазначив, що в Україні зараз дуже болючим є питання технічної освіти. «Наприклад, в Києві немає технічного училища, яке готує кранівників», - сказав він.

Присутній на прес-конференції віце-президент Академії будівництва України, керівник експертної організації в будівництві "ПРОЕКСП" Віктор Лещинський зазначив, що застосування досвіду Євросоюзу дасть можливість стабілізувати український будівельний ринок.

«Український ринок має розбудовувати модель роботи до євростандартів. Це дає можливість нашим фахівцям отримувати замовлення за кордоном, і з іншого боку - залучати інвестиції в нашу країну ... Сьогоднішнє підписання документа направлено на те, щоб євронорми прийшли у будівельну та суміжні галузі. Це дозволить привести всі норми і правила до стандартів, щоб наші дороги не розсипалися. Це дозволить поліпшити клімат будівельної галузі, залучити інвестиції, підвищити заробітні плати. Неприпустимо, щоб будівельник отримував 5500 грн. Необхідно стимулювати будівельників залишатися в Україні. Євронорми і застосування досвіду Євросоюзу дасть можливість стабілізувати ринок, можливість отримувати гідну зарплату та соціальний захист», - сказав Лещинський.

Також, він підкреслив, що Академія будівництва України спільно з колегами готова допомагати Міністерству регіонального розвитку в розробці Будівельного кодексу.

«Міністерство регіонального розвитку оголосило, що воно розробляє єдиний документ - Будівельний кодекс. Ринок для цього вже давно дозрів, і цей документ дуже необхідний. Сподіваємося, що АБУ з колегами активно братиме участь у розробці цього документа», - сказав Лещинський.

Те, що відсутність сучасних стандартів будівництва перешкоджає залученню іноземних інвестицій, підтвердив і присутній на прес-конференції член Українського співтовариства будівельного права Вадим Ходаковський.

«Ми бачимо, що є бажання іноземних інвесторів вкладати гроші в Україну, але у нас немає міжнародних стандартів роботи. Всі норми і стандарти застаріли і тягнуться з Радянського Союзу. Тому ця ситуація має змінюватися, і ми сподіваємося, що наші задуми здійсняться», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 11 липня 2017 року Рада Євросоюзу остаточно ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС. 1 вересня того самого року угода набрала чинності в повному обсязі. Одним з пунктів Угоди про асоціацію є приведення технічних регламентів виробництва продукції в Україні до європейських норм.

Фото підписання Меморандуму: https://photo.unian.net/ukr/themes/77984