Серед опитаних власників паїв майже 40% вважають, що ціна 1 га землі має бути в межах 6 тис. дол., ще стільки ж респондентів оцінюють 1 га в 12 тис. дол.

Київ. 7 лютого. УНІАН. Продати свою землю сільськогосподарського призначення в разі відкриття в Україні ринку землі готові лише 10,4% респондентів - жителів села.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила завідувач відділу земельних відносин та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаковська, представляючи результати опитування.

При цьому вона наголосила, що продати земельні паї в разі зняття мораторію готові 10,4% їхніх власників. Це означає, що пропозиція на ринку землі в разі його впровадження може становити 1,5-2,8 млн га сільськогосподарських угідь.

Ходаковська зазначила, що придбати земельні ділянки виявили бажання близько 48% нинішніх землекористувачів.

За її словами, серед опитаних власників паїв 39,4% вважають, що ціна за один гектар землі має бути в межах 6 тис. дол., ще стільки ж респондентів оцінюють 1 гектар у 12 тис. дол.

«Тобто це ті ціни, які є на рівні європейських країн. Це свідчить про те, що власники земельних паїв обізнані, яка насправді вартість українських земель. Однак чи виправдаються їхні сподівання при укладенні договору купівлі-продажу, з огляду на низьку купівельну спроможність, зараз говорити складно», - зазначила експерт.

Ходаковська наголосила, що прийнятна ціна для викупу земель істотно нижча, ніж очікування власників паїв. Половина опитаних землекористувачів (54%) готові заплатити не більше 1 тис. дол. за гектар, і тільки кожен шостий (15,3%) - 2,5 тис. дол./га.

«Звідси очевидним є їх бажання, щоб процес запуску ринку землі супроводжувався механізмами пільгового кредитування, тобто довгими дешевими кредитами, механізмами розстрочки платежу з наданням пріоритету тим, хто самостійно господарює на землі, або фермерам, які хочуть розпочати власну справу», - зазначила вона.

Опитування проводилося з 10 лютого по 20 травня 2017 року. Було опитано 3000 осіб, 2503 з яких - власники земельних паїв, 900 - землекористувачі (орендарі). Опитуванням було охоплено 520 сільських населених пунктів і 25 міських.

Як повідомляв УНІАН, 22 грудня 2017 року голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав закон про продовження мораторію на продаж сільгоспземель до 2019 року і направив його на підпис президенту.

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планувала до кінця травня 2017 року ухвалити закон, що регламентує обіг земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) почати продаж сільгоспземель.

Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землі, в разі скасування мораторію, зможуть винятково громадяни України - фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищуватиме 200 га. Робоча група при Мінагропроді допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням низки обмежень невеликим господарствам - юридичним особам.

Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2001 року.

Експерти і суспільство розділилися в думці щодо скасування заборони на продаж сільгоспземель. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скуповування землі іноземними компаніями.