Законопроект № 6598, зокрема, посилює покарання за жорстокість по відношенню до тварин та вводить гуманні норми утримання сільськогосподарських тварин.

Київ. 7 лютого. УНІАН. Комітет з екології Верховної Ради України підтримав та рекомендує парламенту прийняти в першому читанні новий великий та комплексний законопроект № 6598, який має намір захистити тварин від жорстокості та запровадити європейські зоозахисні норми в українське законодавство.

Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН народний депутат України Павло Дзюблик.

Законопроект, зокрема, забороняє вбивати бездомних та домашніх тварин, забороняє евтаназію тварин, комерційне фотографування з тваринами, застосування жорстоких способів дресури тварин у цирках, посилює покарання за жорстокість, вводить гуманні норми утримання сільськогосподарських тварин.

«Це праця не одного дня. В першу чергу, я хотів би подякувати авторському колективу та всім тим небайдужим зоозахисникам, які долучились до розробки та обговорення даного законопроекту. Він розроблявся і доопрацьовувався протягом 9 місяців. На даний момент ми внесли кінцевий варіант. Коли ми зареєстрували його вперше, у нас була велика кількість альтернативних законопроектів. Ми поспілкувались з авторськими колективами альтернативних законопроектів і на сьогоднішній день мої колеги увійшли до авторського колективу нашого спільного законопроекту. У співавторах нашого законопроекту є представники майже всіх політичних сил та фракцій у ВР. Я сподіваюсь на те, що цей законопроект буде винесений найближчим часом в зал і підтриманий нашими колегами», - сказав депутат.

У свою чергу директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко подякував ініціаторам законопроекту.

«Це великий законопроект. Він вносить 65 змін в 9 чинних законів України. Це величезний супер-захисний проект, і він підтриманий експертним управлінням ВР, Міністерством екології, Державним агентством лісових ресурсів. Практично всі автори законопроекту – депутати комітету з екології. Потрібно сказати, що і зоозахисна спільнота теж підтримує цей законопроект. Цей законопроект імплементує норми міжнародної конвенції про захист домашніх тварин», - зазначив він.

Віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова також наголосила на тому, що даний законопроект є дуже актуальним на теперішній час.

«В Україні дуже гостро стоїть проблема з догхантерами і чорними комунальниками, які навипередки масово знищують собак та котів, причому не лише безпритульних, але й тих, які належать власникам. Тому і виникла необхідність для розробки такого законопроекту. Ми над ним працювали майже рік. Хочеться зазначити кілька ключових моментів з цього законопроекту. Ми посилюємо відповідальність за жорстоке поводження з тваринами… Зокрема, передбачається покарання від 2 до 3 років в’язниці без умовних термінів. Також даним законопроектом ми забороняємо евтаназію як метод регулювання чисельності безпритульних тварин, оскільки в законодавстві є невеличкі шпаринки, які зараз використовують чорні комунальники для масового умертвіння тварин, ми ці шпаринки законопроектом прибираємо і прописуємо чіткий та вичерпний перелік підстав для умертвіння безпритульних тварин – лише за медичними показниками», - сказала вона.

Суркова також пояснила, що якщо норми законопроекту набудуть чинності, то кожну тварину будуть обліковувати, кліпсувати, вакцинувати, стерилізувати.

Директор ТОВ «4 лапи Україна» Олександра Лісчишина підкреслила, що даний законопроект прописує механізми захисту і диких тварин.

«З 2015 року було заборонено використання ведмедів для цькування на контрольно-випробувальних станціях, але на жаль, утримувати таких тварин на станціях немає заборони. Тому ми виступаємо за заборону утримання диких тварин на станціях контрольно-випробувальних, а також при готелях, оздоровчих закладах, закладах громадського харчування, бо вони не отримують необхідних умов для нормального життя. Також даний законопроект допоможе тим, що буде заборонено використовувати даних тварин для реклами з розважальною метою у ресторанах та готелях», - додала вона.

Координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України Наталія Вишневська заявила наступне: «Законопроект 6598 передусім вирішує дуже серйозну та локальну проблему, яка має відношення до практично всіх обласних міст України. Це використання тварин у фотопослугах та жебракування тварин у містах».

У той же час, президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська наголосила на тому, що даний законопроект є величезним кроком до встановлення в Україні цивілізованих стандартів поводження з тваринами.