Біля Національного антикорупційного бюро вже два дні триває акція протесту під назвою: «НАБУ, досить захищати Гонтареву».

Київ. 6 січня. УНІАН. Правозахисник, керівник громадської організації «Громадський контроль банків» Арсен Маринушкін закликає Національне антикорупційне бюро активізувати розслідування кримінальних проваджень, в яких фігурує голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Сьогоднішня прес-конференція присвячена нашій акції протесту «НАБУ, досить захищати Гонтареву». Ми, активісти громадських організацій, сьогодні бачимо шалений політичний тиск на НАБУ щодо реального розслідування фактів зловживання посадовим становищем головою Нацбанку Гонтаревою», - заявив Маринушкін.

Він зауважив, що акція триває вже два дні.

«Ми проводимо біля будівлі НАБУ таку імпровізовану акцію протесту, де встановили відкритий мікрофон для кожного громадянина, який вважає себе ошуканим від дій голови Нацбанку, щоб вони безпосередньо звернулися до директора НАБУ щодо активізації досудового розслідування відносно Гонтаревої», - додав Маринушкін.

На його думку, Національне антикорупційне бюро є фактично єдиним правоохоронним органом в державі, який має процесуальну та політичну незалежність.

«На мою думку, якщо буде все таки створений в державі Антикорупційний суд, то першу справу він повинен слухати по Гонтаревій», - переконаний активіст.

«Зараз НАБУ розслідує багато кримінальних проваджень (щодо дій керівництва Нацбанку – УНІАН), одне із таких проваджень – це зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги. Зокрема, в даному кримінальному провадженні мова йде про штучне заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з 450 млрд грн до 99,4 млрд грн з метою продажу таких активів за безцінь підконтрольним суб’єктам, що призводить до негативних наслідків як для економіки, так і для вкладників самих банків», - підкреслив Маринушкін.

За його словами, жодне з кримінальних проваджень, в яких фігурує керівництво Нацбанку, досі не доведено до суду.

«Зараз обговорюється питання звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку та призначення послідовника її політики. Наразі мета громадських активістів – запобігти можливому ухиленню її від кримінальної відповідальності, оскільки після звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку, я вважаю, що її буде ще складніше притягнути до кримінальної відповідальності», - сказав Маринушкін.

Крім того, народний депутат, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко також закликав керівництво НАБУ активізувати розслідування проваджень проти керівництва Нацбанку.

«Ми двічі зустрічалися з керівництвом НАБУ, САП на тему ошуканих вкладників. Пройшло вже більше року і двох місяців від першої зустрічі. Нас фактично досі годують обіцянками. З десяти моїх звернень щодо дій керівництва Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб фактично жодне не отримало належної відповіді», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2017 року стало відомо, що НАБУ розпочало розслідування діяльності Гонтаревої та директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна.

Зазначалось, що справа стосується махінацій з активами ліквідованих банків на суму близько 315,6 млрд грн та про можливу причетність до таких махінацій керівників НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Прокурор ГПУ Владислав Куценко заявляв, що мова йде про штучне заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з метою продажу таких активів за безцінь підконтрольним суб’єктам.