Державне фінансування програми «Доступне житло» у 2018 році зросло порівняно з 2017 роком більш як у 3 рази - до 100 млн грн.

Київ. 6 лютого. УНІАН. Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та банк «Глобус» підписали меморандум про співпрацю у сфері реалізації державної програми з придбання житла.

Відповідний меморандум у ході прес-конференції в УНІАН підписали голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний і голова банку «Глобус» Сергій Мамедов.

Відео дня

«Держфонд - це фінустанова, яка працює на ринку понад 25 років, і займаємося ми реалізацією державних і регіональних програм щодо забезпечення житлом різних категорій населення. За цей час майже 38 тисяч українських сімей, яким необхідно було поліпшення житлових умов, було забезпечено житлом», - зазначив Комнатний.

За його словами, однією з таких програм є програма «Доступне житло», яка активно впроваджувалася з 2010 по 2014 рік і діяла за схемою 70 на 30, де 30% вартості житла компенсує держава.

«Минулого року ми модернізували програму доступного житла, і на сьогодні вона діє таким чином: для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, умови підтримки залишилися - 30% компенсації, а для двох нових категорій - внутрішні переселенці і учасники АТО - держпідтримка становить 50 % компенсації вартості будівництва доступного житла», - сказав голова Фонду.

Він зазначив, що скористатися програмою можуть громадяни, які не мають житла і дохід яких не перевищує п'яти середніх зарплат по Україні.

За словами Комнатного, фінансування цієї програми минулого року становило 30 млн грн і нам вдалося надати держпідтримку 96 сім'ям, при цьому фінансування на 2018 рік збільшено до 100 млн грн.

«Ми плануємо забезпечити близько 340 українських сімей житлом, але це в десятки разів менше від потреби. Є дві проблеми: людей, які хочуть взяти участь у програмі, дуже багато, в рази більше, ніж ми можемо за рахунок бюджету забезпечити, і у громадян не вистачає коштів, щоб заплатить свою суму 50-70% вартості», - сказав голова Фонду.

Комнатний зазначив, що Фонд звертатиметься до уряду з проханням розширити фінансування програми за рахунок коштів держбюджету в поточному році.

Він наголосив, що для вирішення другої проблеми було підписано сьогодні меморандум, відповідно до якого банк кредитуватиме громадян на потрібну суму купівлі житла.

«Логічне об'єднання зусиль з банківськими установами щодо можливості докредитувати громадян на необхідно суму», - сказав Комнатний.

За його словами, для цієї мети було обрано банк «Глобус», оскільки він є одним з лідерів іпотечного кредитування в Україні.

Своєю чергою, голова правління банку «Глобус» зазначив, що банк півтора року тому у своїй стратегії вирішив займатися іпотечним кредитуванням і за цей час став першим на цьому ринку.

«Наші кредити найдешевші, ми знизили комісію при оформленні кредиту, ми знайшли можливість домовитися із забудовниками-партнерами щодо процентних ставок за кредитами», - зазначив він.

За словами Мамедова, завдяки підписанню меморандуму банк розширює потенційне коло своїх клієнтів.

За словами заступника голови правління банку «Глобус» Олени Дмитрієвої, іпотечний портфель банку становить більш як 200 млн грн, іпотека є ключовим напрямком розвитку банку.

«Минулого року 380 сімей змогли поліпшити свої житлові умови за допомогою наших програм, ми працюємо більш як з 20 будівельними компаніями по всій Україні», - сказала вона.

За її словами, на сьогодні у банку акредитовано понад 100 будівельних об'єктів, які є кращими будівельними майданчиками в Україні.

Як повідомляв УНІАН, за програмами Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в 2017 році з громадянами було укладено 568 договорів на придбання житла, що на 63% більше, ніж у 2016 році.

Раніше аналогічний меморандум підписали Держфонд сприяння молодіжному будівництву та «Укргазбанк».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/77862