Програми для обходу блокування санкційних сайтів "здають" більше особистої інформації, ніж російські соцмережі.

Київ. 6 лютого. УНІАН. Заборона на використання російських інтернет-ресурсів, який був запроваджений відповідно до указу президента України 15 травня 2017 року, не створить безпечного українського інтернет-простору, заявив голова Комітету з питань захисту прав людини і свободи слова Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Максим Тульєв на прес- конференції в УНІАН, присвяченій Міжнародному дню безпечного Інтернету.

«Інтернет не можна зробити безпечним за допомогою заборон, обмежень і цензури. На цьому страху небезпеки інтернету працюють певні політичні сили, які хочуть встановити контроль в сегменті українського інтернету», - сказав Тульєв.

Відео дня

За його словами, державні органи не змогли розробити дієвий механізм заборони російських інтернет-ресурсів.

«Зараз у них (державні органи - УНІАН) це не виходить. Наприклад, ресурс "ВКонтакте" через півроку (після заборони - УНІАН) через VPN та інші засоби обходу, які в свою чергу здають інформації набагато більше, ніж сам "ВКонтакте", вже завоювали більш ніж 50% української аудиторії назад», - заявив він .

Присутній на прес-конференції голова правління ІнАУ Олександр Федієнко зазначив, що в створенні безпечного інтернет-простору головну роль відіграє навчання і просвітницька діяльність для дітей і підлітків.

«Асоціація проводить з школярами багато зустрічей, на яких розповідаємо, як убезпечити себе в інтернеті. Також ми випустили збірник, де дітям вже з дитячого садка розповідають, як поводитися в інтернеті. Крім того, існує проект «Skarga.ua», де можна залишити заявку на ресурс, який може містити агресію або іншу неприйнятну інформацію», - сказав Федієнко.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня минулого року президент України Петро Порошенко підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, згідно з яким в Україні заблоковано доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Однокласники», ресурсів Yandex, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту «1С». Доступ до російських соціальних мереж обмежений у зв'язку з блокуванням всіх ресурсів сервісу Mail.Ru Group. Під дію санкцій підпадають сайти антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb.

За оцінками керівника Інтернет Асоціації України Олександра Федієнка, використання українцями сумнівних безкоштовних VPN-програм (Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), які дають змову користувачам обходити блокування санкційних російських сайтів і соціальних мереж, загрожує кібербезпеці країни.

Довідка УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 170 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої та нормативної бази України тощо.