Фракція «Радикальної партії» виконала тільки 10% передвиборчих обіцянок.

Київ. 1 лютого, УНІАН. Найбільше передвиборчих обіцянок виконала фракція «Народний фронт», а найменше - фракція «Опозиційний блок».

Про це сказала шеф-редактор аналітичного порталу «Слово і Діло» Катерина Пітєніна на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Відео дня

За її словами, фракція «Народний фронт» від початку роботи парламенту восьмого скликання встигла виконати 62% власних обіцянок.

Згідно з інформацією, на другому місці фракція «Самопоміч» - вони виконали 50% передвиборчих обіцянок, а далі - партія «Солідарність», тобто фракція «БПП» - 36%, фракція «Батьківщина» - 31%, фракція «Радикальної партії» - 10%, фракція «Опозиційний блок» - 4%.

Пітєніна підкреслила, що збентеження викликає той факт, що «фракція «Народний фронт», яка на сьогоднішній день має мізерну підтримку, відповідно до соціологічних опитувань, насправді виконала найбільше обіцянок».

Вона зауважила, що у зв’язку з цим виникає питання чи читають виборці програми політичних партій, коли йдуть на вибори, а якщо так, то чи «усвідомлюють виборці наслідки виконання цих політичних програм, наслідки виконання цих обіцянок».

Вона заявила, що «осінь реформ», як називають її в уряді та коаліції Верховної Ради України, «насправді, мала мало спільного із тим, що було написано в програмах політичних партій, оскільки обіцянки майже не стосувалися тих тем, які розглядалися під час сьомої сесії».

За її словами, за попередню сесію ВР було виконано лише «дві обіцянки «Самопомочі», одна "Радикальної партії", одна «Батьківщини». Вона підкреслила, що найкраще передвиборні обіцянки виконували парламентарі впродовж другої і третьої сесії восьмого скликання, тобто «саме на початку своєї діяльності народні депутати цього скликання були найбільш відповідальними і намагалися зосередитися в свої діяльності на тому що вони обіцяли виборцям».

«Це свідчить про те, що була ще свіжа пам'ять про революцію гідності, на наш погляд, депутати все ж намагалися нести відповідальність за свої слова, за те, що вони пообіцяли виборцям», - сказала Пітєніна.

Вона додала, що тоді також існувала коаліція з 5 фракцій, яка давала цим фракціям виконувати обіцянки, бо вони мали певні повноваження.

Експерт ГО «Слово і Діло» Валентин Гладких зазначив, що на сьогодні в суспільстві нема розуміння того, що від політичних сил треба вимагати, щоб вони йшли на вибори з програмою дій, а не з гаслами. За його словами, під час останньої – сьомої сесії ВР, під час «осені реформ», коли, насправді, «ВРУ чимало важливих законопроектів, тим не менше виявляється, що жодний проголосований законопроект впродовж осені жодним чином не співвідноситься з передвиборчими обіцянками тих політичних сил, які ці законопроекти підтримували». Він додав, що під час сьомої сесії «Народним фронтом», хоч проголосовано багато законів, але жодна обіцянка не виконала, «Самопоміч» - дві обіцянки виконано, «БПП» - жодна обіцянка не виконана, «Батьківщина» і «Радикальна партія» - по одній обіцянці виконано, яка стосується введення мораторію на продаж землі».

Гладких зауважив, що якщо аналізувати ті обіцянки, які б могли виконати народні депутати впродовж наступної сесії, котра розпочнеться на наступному тижні, «в кращому випадку вони виконають обіцянки, які стосуються кадрових питань- це Центральна виборча комісія, Рахункова палата, Омбудсмен, можливо, ще міністри і, можливо, ще антикорупційний, а решта обіцянок, заледве, чи буде виконано».