Монетизація на рівні споживачів дасть змогу об'єднанням своєчасно і в повному обсягу оплачувати рахунки, а також інвестувати кошти в енергомодернізації будівель.

Київ. 31 січня. УНІАН. Представники ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) закликають уряд найближчим часом запустити адресну монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для населення, а також відшкодувати заборгованість бюджету щодо пільг і субсидій за попередні періоди перед ОСББ, що має дати змогу об'єднанням своєчасно і в повному обсягу оплачувати рахунки, а також інвестувати кошти в енергомодернізацію будівель.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Зокрема президент громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Наталія Олійник повідомила, що з даними вимогами представники об'єднань вже звернулися до віце-прем'єра Геннадія Зубка, однак офіційної реакції від уряду ще не отримали.

«Я була присутня на раді у віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, де було озвучено наші вимоги: борги перед ОСББ за попередні роки повернути на умовах 2017 року, з 2018 року почати адресну монетизацію субсидій», - сказала Олійник.

Також вона розкритикувала наказ Мінфіну, який ввів в дію новий механізм компенсації пільг і субсидій підприємствам ЖКГ.

«Цим порядком ОСББ зобов'язують відкривати казначейські рахунки, на які приходитимуть кошти з пільг і субсидій, і, що найголовніше, - розписано, на що ці кошти повинні йти. І якщо ці кошти не будуть використані впродовж п'яти днів, то вони одразу повертаються в бюджет. Таким чином на ОСББ уряд вирішив повісити ярлик надавача послуг. Ні з юридичної, ні з економічної точки зору ОСББ не підпадають під це визначення», - зазначила Олійник.

Голова столичного ОСББ «Мотор» Вікторія Погорєлова, яка була присутня на прес-конференції, повідомила, що мешканці будинків з ОСББ по всій країні очікують від уряду чіткого плану впровадження монетизації субсидій, а також графіка відшкодування заборгованості перед ОСББ з пільг і субсидій.

«Розкажіть про свої чіткі кроки, коли, якого числа, які кроки зробить уряд, куди планується і які зміни вносити, щоб конкретний споживач отримав реальні гроші на свої соціальні картки», - сказала Погорєлова, додавши, що вона вже отримала листа від більш як двох тисяч ОСББ з багатьох регіонів країни на підтримку вимог щодо монетизації субсидій й виплати заборгованості.

У свою чергу координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадської організації «Опора» Тетяна Бойко зазначила, що для запуску повноцінної монетизації субсидій сьогодні у керівництва країни немає політичної волі.

«Світовий банк виділив величезну допомогу на консультантів, які розробили єдину базу субсидіантів, тому що головною причиною була технічна неготовність до запуску монетизації через відсутність технічної бази. Єдина база тепер є, і єдине, чого не вистачає, - політичної волі», - сказала Бойко.

Також вона зазначила, що повноцінне впровадження монетизації субсидій на рівні споживача є одним із зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом.