Важливою складовою видання є вивчення фейків, манупуляцій та перебільшень, які використовує російська пропаганда.

Київ. 30 січня. УНІАН. У Києві презентували видання «Слова та війни: Україна в боротьбі з кремлівською пропагандою», створене для того, щоб поділитися досвідом України в протистоянні інформаційній війні, яку веде Російська Федерація.

Як передає кореспондент УНІАН, презентація видання відбулася під час прес-конференції в УНІАН.

За словами директора з програмної діяльності громадської організації «Інтерньюз-Україна», керівник проекту Андрій Кулаков, це видання є дослідженням структури та впливу «кремлівської пропаганди» в Україні.

«Ця книжка народилася в рамках проекту, пов’язаного з європейською інтеграцією, - це Форум громадянського суспільства країн «Східного партнерства», - сказав він.

Кулаков додав, що під час дискусій в рамках проекту у той час, коли Україна була «найбільш потерпаючою стороною» від впливу пропаганди Росії, «виявилося, що подібні процеси розгортаються в інформаційній сфері і в інших країнах».

«Ми зрозуміли, що поки що (така була гіпотеза) все розвивається за певним спільним сценарієм. Є якісь спільні тренди, і нам варто це вивчити для того, щоб вивчити наш досвід, і для того, щоб запобігти інформаційній і, можливо, військовій ескалації на інших територіях, і в інших країнах», - повідомив керівник проекту.

Так, констатував він, народилася ідея великого проекту з вивчення «м’якої сили» Російської Федерації на теренах колишнього Радянського Союзу для того, щоб знати її структуру, ключові суб’єкти та мати змогу ефективно передбачати та протидіяти цьому.

У книзі, зазначив Кулаков, «узагальнено все те, що ми пройшли за кілька років, стикаючись, можливо, вперше з такою явною інформаційною агресією».

«Тут описано те, як це відбувалося, тут описані основі мессиджі, основні тренди, основна структура, через яких провайдерів це відбувалося. А головне – описаний український досвід, українські уроки, які ми винесли з цього протистояння: позитивні уроки, негативні уроки», - зауважив він.

Важливою складовою видання, підкреслив керівник проекту, є вивчення фейків, маніпуляцій та перебільшень, які використовує російська пропаганда. А закінчується огляд, сказав він, низкою рекомендацій як для української влади, так і для міжнародних партнерів.

Книгу видано двома мовами: українською на англійською. Над посібником працювала команда українських аналітиків, опираючись на власні дослідження, а також на інтерв’ю з провідними представниками українського громадянського суспільства та медіа-експертами.

Автори видання - Андрій Кулаков, Володимир Єрмоленко, Тетяна Матичак, Віталій Мороз, Артем Бабак, Марта Пугач, Руслан Мініч та Віталій Рибак.

Як зазначила медіа-експерт з питань боротьби з пропагандою Тетяна Матичак, «пропаганда може чатувати скрізь».

«Канали поширення пропаганди - дуже різноманітні. І телебачення - це лише один з каналів. Насправді, один з найбільших каналів поширення пропаганди - це масова культура», - вважає вона.

Співавтор видання пояснила, що йдеться про музику, зокрема, «російську попсу» та різні розважальні шоу, де «транслюється думка Кремля».

«Завжди, коли ми щось слухаємо, дивимося, я закликаю нас замислюватися і піддавати все критиці і думати: а чому саме мене захопила та чи інша новина, чому мене захопила та чи інша пісня? Якщо нас щось емоційно заводить, емоційно збуджує - це вже один із симптомів того, що ми потрапили під вплив пропаганди», - додала Матичак.

Говорячи про рекомендації для української влади, директор відділу європейських проектів «Інтерньюз-Україна», головний редактор та співавтор видання Володимир Єрмоленко, зокрема, зазначив, що «треба спочатку визнати, що інформація не є лише питанням засадничих свобод, але також це питання безпеки».

«І це думка, яка дуже складно заходить. Але якщо ви визнаєте, що це і питання безпеки також, тоді ви починаєте абсолютно по-іншому мислити», - підсумував він.

Видання було презентовано для закордонних аудиторій: у Раді Європи (Страсбург), для інституцій та експертів Європейського Союзу (Брюссель), а також для журналістів та експертів, об’єднаних мережею UkraineWorld.

*** Посібник створений ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки ЄС та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» і Української національної платформи Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства».

Фото с пресс-конференции: https://photo.unian.net/ukr/themes/77719