На переконання аналітиків, на президента України чекає серйозна робота з Верховною Радою.

Київ. 30 січня. УНІАН. Тиск на владу щодо створення Антикорупційного суду в Україні буде продовжуватись, тому на президента чекає дуже серйозна робота з парламентом.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Відео дня

«Ми розуміємо, те, що розпочалось у грудні, - конкретний тиск на Україну і владу щодо Антикорупційного суду, він буде продовжуватись. Президента чекає дуже серйозна робота з Верховною Радою, бо ми розуміємо, що у президента так склалась ситуація, що він буде змушений цей закон лобіювати у парламенті», сказав аналітик.

Водночас, за його словами, «ми чудово розуміємо, що дуже багато людей і в його оточенні, і в різних політичних силах, у тому числі не лише у провладних, не сильно горять бажанням голосувати за цей закон».

«І цей процес, звичайно, буде тривати. Він дав чітке завдання парламенту до березня місяця проголосувати за Антикорупційний суд, і це буде однією із ліній поведінки всього лютого, окрім, звичайно, тих подій, які пов’язані з президентом – оборона, зовнішні відносини», - зазначив Голобуцький.

Щодо прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, як зауважив експерт, то він перетворюється у політичну постать.

«Заяви про підвищення зарплат, підвищення пенсій, будуть тримати прем’єра у фокусі уваги, і ми бачимо, що його останнім часом всі соціологічні служби почали включати до президентського рейтингу. Це говорить про те, що він не просто технічний прем’єр, яким би його хотіли бачити політичні партнери. Він перетворюється у політичну фігуру», - підкреслив Голобуцький.

Щодо діяльності генерального прокурора Юрія Луценка, то за прогнозами експерта, його постать буде у фокусі подій наступного місяця.

«Для того, щоб конкурувати з НАБУ та іншими органами, Луценку потрібно показувати діяльність, а вона звичайно буде. Нас чекають корупційні скандали, продовження суду над екс-президентом Януковичем і дуже багато речей, які будуть упродовж лютого тримати діяльність генпрокурора у фокусі», - вважає Голобуцький.

У свою чергу директор Агентства з моделювання ситуацій Віталій Бала прогнозує, що достатньо активною буде у житті країни діяльність політичних сил, які беруть участь у виборах в ОТГ.

«У лютому заплановано 22 таких виборчих процеси, і ми зауважили, що політичні партії достатньо активно беруть участь у цій кампанії, намагаючись зрозуміти і побачити перспективи тих виборів, які будуть у майбутньому. Вибори в об’єднані територіальні громади є тренуваннями у нових реаліях, і у лютому місяці ми будемо бачити як це більш активно буде відбуватись у публічній площині», - переконаний Бала.

Також, за його прогнозами, наступного місяця на порядку денному стоятиме питання виділення траншу МВФ для України.

Крім того, експерт припускає, що питання гривні може стати предметом серйозних обговорень.

«Питання гривні може бути предметом серйозних обговорень. Я маю на увазі, коли 6 лютого почнеться нова сесія Верховної Ради, то політики можуть цим скористатись. Всі, хто є в опозиції до влади. На мою думку, владі буде достатньо важко і, як на мене, їй потрібно запустити процеси, які б могли відволікти увагу», - сказав він.

Також, на його переконання, лютий може стати місяцем, коли політики будуть намагатися зайняти найвигідніші позиції для того, щоб увійти у весну із певними перевагами.