За словами жителів міста, погруддя знесли невідомі у ніч на 24 січня.

Київ. 29 січня. УНІАН. Громада Вінниці звернулась до влади з проханням посприяти в поверненні погруддя Тараса Шевченка на площу Героїв Небесної сотні, яке знесли невідомі в ніч на 24 січня.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив отаман крайового товариства «Вінницький козацький полк ім. І.Богуна», житель Вінниці Володимир Воловодюк.

За його словами, погруддя було встановлене на площі ще в лютому 2014 року силами громадськості та майданівців Вінниці.

«З того часу на площі у Вінниці кожної неділі відбувається віче. Чотири роки люди збираються раз на тиждень та обговорюють ті питання, які їх хвилюють. Раптом з’являється ідея, що на цій площі не потрібен Шевченко і потрібно поставити пам’ятник Героям Небесної сотні… Зрештою, погруддя Шевченка зняли, площу огородили парканом, погруддя перевезли в інше місце… Тому ми звертаємось до всіх свідомих українців, світового українства, до всіх людей доброї волі, до президента України, до прем’єр-міністра України, до голови ВР, до голови СБУ. Просимо і вимагаємо припинити свавілля місцевої влади та втрутитись у ситуацію і зробити все, щоб повернути погруддя Тараса Шевченка на те місце, де він стояв до того – на площу Героїв Небесної Сотні», - заявив Воловодюк.

За словами Воловодюка, необхідно провести громадське обговорення та конкурс для спорудження меморіального комплексу.

«Зрештою, зробити так, щоб було споруджено меморіальний комплекс - композицію героїв, борців за волю України на чолі з Тарасом Шевченком. Ми звертаємось до всіх свідомих українців і просимо, щоб по всіх містах та селах України відбулись акції на підтримку рішення вінницької громади, щоб вони провели акції та звернулись так само до наших посадових осіб - до тих, хто має втрутитись в ситуацію, щоб ми досягли цього результату. Адже ситуація дуже неспокійна і може призвести до неприємних наслідків. Тому ми хочемо, щоб було покладено край свавіллю і ми разом, нарешті, зробили так, щоб було реалізовано волю громади», - додав він.

У свою чергу, голова координаційної ради «Вінничина», учасниця бойових дій, волонтер, жителька Вінниці Світлана Бевз сказала: «У ніч на 24 січня цей пам’ятник, який ми всі так шануємо, просто вкрали. Вкрали підло вночі. Потім з’явилась інформація про те, що його подаровано школі. Відповідальність за це взяв на себе один з депутатів міськради… Просимо провести широке громадське обговорення, громадські слухання, провести конкурс».

Президент Фундації Т.Г.Шевченка Богдан Вуйко наголосив на тому, що міжнародна спільнота дуже занепокоєна тим, що відбувається у Вінниці.

«Дуже багато питань до громадських організацій і до місцевої вінницької влади. Українці в Ізраїлі дуже занепокоєні, українці у Німеччині пишуть листи і дивуються: як так, що в державі Шевченко став не об’єднуючою силою, адже він завжди був об’єднуючою силою. Шевченко завжди об’єднує нації, народи, держави. У світі близько 1400 пам’ятників Тарасу Шевченку, більш ніж 300 мовами видані його твори. За роки, що там стояв пам’ятник, створився національний патріотичний дух. Люди приходили туди до Шевченка. Громадськість вимагає від державних чиновників виправити свою помилку», - сказав він.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/77700