У засіданні Академії візьмуть участь діти-переселенці та діти з окупованих територій.

Київ. 26 січня. УНІАН. У Києві 26-27 січня проходить 12-е засідання Молодіжної академії на тему: «У світі медіа. Історія, яку створюємо ми».

Про цей захід на прес-конференції в УНІАН повідомили керівник проекту Молодіжної академії, представник всеукраїнської Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова доба» Петро Кендзьор і керівник інформаційного відділу проекту «Молодіжна академія» Тарас Олексин.

Молодіжна академія організована в рамках проекту «Інтеграція через діалог», спрямованого на освітню, психологічну та інтеграційну допомогу дітям, які постраждали від збройного конфлікту на сході України та анексії Криму.

Кендзьор зауважив, що «Нова доба» у партнерстві з громадською організацією «УМНІЦ» та за підтримки Європейського Союзу реалізує проект «Інтеграція через діалог» з 2016 року. Є чотири цільові групи проекту, у яких діти шкільного віку: внутрішні переселенці з Луганської, Донецької областей та АР Крим; батьки яких (де)мобілізовані чи загинули в зоні АТО; котрі проживають у населених пунктах, що постраждали від бойових дій; які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Він зазначив, що головна мета цього проекту – це, зокрема, різнобічна допомога дітям, які постраждали від війни в Україні. «Я хотів би наголосити на інтеграційній складовій проекту. І освітня, і психологічна допомога – це важливо. Але інтеграційна допомога - різні інтеграційні заходи, які б сприяли безпосередньому контакту школярів зі сходу України, заходу і центру України, на превеликий жаль, останніми роками не були у центрі публічного дискурсу України. Наша організація намагалась шукати можливості, різноманітні майданчики, форми для того, щоб в один зал, за один стіл посадити дітей зі Львова і Донецька, із Ужгорода та Одеси, і дати їм можливість не тільки подивитись в очі один одному, а дати можливість щось спільно зробити. Тому що в нашому суспільстві ті проблеми і стереотипи міжрегіонального характеру долаються швидше і краще, коли люди зустрічаються, обмінюються своїми думками, коли одні люди слухають і чують інших, а потім інша сторона представляє свою позицію. Це важливо, бо коли ми робимо щось спільно, ми отримуємо досвід взаємодії, комунікації, емпатії до іншого. Тобто ми отримуємо той досвід, який дуже гостро потребує наше суспільство», - прокоментував Кендзьор.

У свою чергу Олексин додав, що цими днями учасники Молодіжної академії зможуть побути в ролі журналістів, розробляючи у рамках міні-проектів власні видання, де порушуватимуть важливі та актуальні для українського суспільства теми, зокрема, про особливості роботи мас-медіа «зсередини».

Організатори переконані, що спілкування дітей та підлітків на засіданні Молодіжної академії допомагатиме у налагодженні міжрегіональної комунікації, обміну думками.

Кендзьор також повідомив, що серед учасників засідання Молодіжної академії є фіналісти (анти)конкурсу історій «(Не)дитячий погляд на війну», який також був проведений у рамках програми «Інтеграція через діалог». Загалом же участь у ньому візьмуть школярі з Асканії-Нової, Бахмута, Зборова, Лисичанська, Львова, Маріуполя, Миколаєва, Новгородського, Опитного, Сергіївки, Сєвєродонецька, Торецька, Харкова і Щастя.

За інформацією адміністратора проектів Асоціації «Нова доба» Олесі Скрипник, за два роки реалізації проекту «Інтеграція через діалог» на базі відкритих локальних центрів, арт-проектів і виставок було залучено понад 6 тис. дітей. До Молодіжних академій за весь час проекту було залучено понад 500 дітей. До 12-го засідання Молодіжної академії залучено 32 школярів, в тому числі з окупованої території України.

Організатори закликали всіх бажаючих долучатись до інтеграційного проекту, повідомивши про свій намір через інтернет- сторінку: http://dialogos.org.ua або сторінки проекту у соціальних мережах.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/77662