Вони висловили незгоду з варіантом робочої групи з напрацювання змін до розділу 10 Конституції України – Автономна Республіка Крим.

Київ. 24 січня. УНІАН. Кримськотатарські активісти звернулися до президента України та народних депутатів з відкритим листом з приводу незгоди зі змінами до Конституції стосовно Криму.

З відповідним відкритим листом-заявою під час прес-конференції в УНІАН виступили глава Республіканської в Автономній Республіці Крим організації партії «УКРОП» Ерфан Кудусов та правозахисник, активіст кримськотатарського національного Руху Сінавер Кадиров та заступник голови Республіканської в Автономній Республіці Крим організації партії «УКРОП» Анатолій Гарькавенко.

Відео дня

«Це публічне звернення підготували кілька кримських і кримськотатарських активістів…до президента та депутатів Верховної Ради України, присвячене проблемі, яка, як ми розуміємо незаслужено стоїть на останніх ролях в інформаційному просторі, яка є в Україні та світі – проблематиці Криму приділяється дуже мало уваги. Це незаслужено мало, тому що та ситуація критична, яка склалася з російсько-українською війною, з незаконною окупацією Криму, почалася з Криму, і, на жаль, про нього незаслужено забули», - сказав Кудусов.

Зокрема, у листі висловлюється незгода з варіантом робочої групи з напрацювання змін до розділу 10 Конституції України – Автономна Республіка Крим. Зазначається, що варіант проекту, який склали представники національного руху, робоча група необґрунтовано відхилила.

«Той процес, який ініціював президент – конституційних змін, внесення змін в розділ 10, присвячений АР Крим, зараз цей процес проходить робочу підгрупу. Всередині цієї підгрупи склалася стійка думка того, якою має бути в майбутньому кримська автономія. Наша ситуація наступна – ми не є ні членами Конституційної комісії, ні членами робочої групи, як звичайні кримськотатарські активісти ми були присутні на цих засіданнях підгрупи, бачили весь процес. На жаль, ми не змогли в силу своїх невеликих можливостей донести свою думку до підгрупи, яка сформувала свою позицію. Наша думка відрізняється від тієї думки, яка склалася в цій конституційні підгрупі», - наголосив Кудусов.

«На жаль, ми знову зіткнулися з необґрунтованою недовірою до кримськотатарського народу, яка до сих пір, незважаючи ні на що, існує в частині української політичної та наукової еліти. На нашу думку, саме це не дозволило членам робочої підгрупи усвідомити суть проблеми, яку вони розглядали, та прийняти стратегічно важливі рішення для відновлення єдності України», - підкреслюється у зверненні до президента та Верховної Ради.

Учасники прес-конференції також представили свій варіант змін і програму деокупації Криму, в основі якої, на їхнє переконання, лежать реальні методи звільнення півострова від російського агресора.