Проектом закону пропонується внести зміни до 8 законів, зокрема за жорстоке поводження з тваринами передбачити покарання у вигляді позбавлення волі.

Київ. 23 січня. УНІАН. Зоозахисники сподіваються на підтримку народними депутатами комплексного законопроекту щодо захисту тварин, який підтримав профільний комітет Верховної Ради і представив на перше читання.

Про це директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, розроблений громадськістю законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№6598) днями був «підтриманий комітетом з екології Верховної Ради і винесений на перше читання».

«Буквально весь комітет екології, де різні групи, різні партії, підписали даний законопроект. Всі підписали. Такого ще не було. І ми дуже сподіваємось, що і Верховна Рада його підтримає», - сказав він.

Борейко зазначив, що законопроектом передбачено внесення 59 доповнень до 8 законів України. Він підкреслив, що документ є комплексним і стосується захисту різних категорій тварин: безпритульних, диких, домашніх, сільськогосподарських, тих, які використовуються у наукових дослідах, та інших.

Своєю чергою президент Асоціації зоозахисних організацій Ася Серпінська нагадала, в Україні досі жорстоке поводження з тваринами є «нормою», а суспільство не сприймає вбивство тварини та знущання над нею як злочин.

«При цьому існує ряд рекомендацій Євросоюзу у цій сфері, які чітко регламентують відповідальність держави у сфері захисту тварин від жорстокого поводження з боку людини. У Цивільному кодексі України, у статті 180 статус тварини визначено як річ, річ з особливими правами. Доки тварину розглядатимуть як річ, ситуація не зміниться.

Ми, зоозахисники, вважаємо, що потрібно далі боротися за зміну статусу тварини в нашому законодавстві – з речі на істоту, яка може відчувати. А держава повинна на конституційному рівні закріпити за собою обов’язок дбати про благополуччя тварини і захист її від жорстокого поводження. Держава повинна взяти на себе такий обов’язок. Тоді ми побачимо зміни у суспільстві і менталітеті людей», - підкреслила Серпінська.

Як зазначили зоозахисники, у цивілізованих європейських країнах тварин на законодавчому рівні вже давно визнали як живих істот, здатних відчувати.

Серпінська нагадала, що в 2013 році Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин.

«Імплементація цієї конвенції, а також інших декларацій ЄС із захисту тварин підтвердить гуманістичний напрямок розвитку українського суспільства, а також стане ще одним кроком для приведення українського законодавства до міжнародних стандартів у сфері захисту тварин. А те, що ми зараз спостерігаємо в українських містах по відношенню до тварин, - це просто варварство XXI століття», - сказала Серпінська.

При цьому вона звернула увагу на ситуацію з безпритульними тваринами в Харкові.

Так, віце-президент Асоціації зоозахисних організацій Марина Суркова заявила, що в Харкові щорічно вбивають близько 15 тис. безпритульних собак і котів, зокрема, цим займається комунальне підприємство.

«Для безпритульних тварин існують дві загрози – догхантери і комунальники, які масово вбивають тварин. Вважаю, що нам потрібно вдосконалювати законодавство у цій сфері, щоб не було «шпаринок», завдяки яким таке можливе. У законопроекті № 6598 виключена евтаназія як метод регулювання чисельності безпритульних тварин, що є великим плюсом. У документі прописана біостерилізація як метод регулювання чисельності», - сказала Суркова.

Вона також зазначила, що законопроектом № 6598 заборонено отруювати, бити, калічити тварин, в тому числі безпритульних.

Крім того, документом пропонується встановити заборону на жебракування з тваринами; передбачено вилучення домашньої тварин до рішення суду у особи у разі жорстокого поводження; проведення експертизи тіла тварини за направленням слідчого у справі про вбивство тварини, що чого наразі немає у законодавстві, підкреслила Суркова.

Також проектом закону пропонується посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, йдеться вже не про умовне ув’язнення особи, а направлення у місця позбавлення волі.

Всі ці заходи, за словами Суркової, мають сприяти покращенню ставлення людей до тварин.

«Тому що гуманізація суспільства повинна починатися з того, що ми гуманно будемо ставитись до найслабкіших, в тому числі, тварин», - сказала вона.

Своєю чергою представник міжнародного благодійного фонду «4 лапи Україна» Леся Лісчишина повідомила, що організація з 2012 року працює в Україні для поліпшення ситуації з безпритульними тваринами. Зокрема, організовано роботу мобільних ветеринарних клінік, у яких стерилізують тварин в рамках програми регулювання їх чисельності на вулицях міст та інших населених пунктів.

«Як ми знаємо, на вирішення даної проблеми з місцевих бюджетів виділяються мільйони, а ситуація не змінюється. Люди обурюються бездіяльністю поліції, надмірною активністю догхантерів. Це значить, що настав час змінити законодавство, покращити закон, щоб ми могли вирішити дану проблему», - підкреслила Лісчишина.