У 2016 році Україна опинилася на першому місці серед країн-постачальників контрабандних тютюнових виробів до країн ЄС, поставляючи 5,8 млрд сигарет на рік.

Київ. 22 січня. УНІАН. Секретаріат Рамкової конвенції ВООЗ рекомендує Україні ратифікувати Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, сказав представник Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Патрік Лухінді Мусавулі на прес-конференції в УНІАН.

«Незаконна торгівля збільшує доступність тютюнових виробів, оживляє злочинну діяльність і завдає збитків бюджетам країн. Протокол пропонує інструменти для уникнення контрабанди сигарет за рахунок встановлення контролю за ланцюжком поставок. Також передбачається протидія незаконній торгівлі шляхом проведення стримуючих правових заходів та створення умов для міжнародного співробітництва. Секретаріат Конвенції запрошує Україну стати стороною Протоколу в найкоротші терміни», - зазначив Патрік Лухінді Мусавулі.

За його словами, для боротьби з нелегальною торгівлею сигаретами сторони Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в 2012 році затвердили перший Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами.

Представник Секретаріату додав, що станом на січень 2018 року Протокол уже ратифікували 34 країни, в тому числі Австрія, Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Латвія, Литва, Кіпр та інші. Протокол набуде чинності через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн.

Присутня на прес-конференції директор секретаріату Smoke Free Partnership Флоранс Бертелетті зазначила, що Україні необхідно ратифікувати Протокол до 2 липня 2018 року, щоб стати повноправним учасником переговорів на першій нараді сторін Протоколу в листопаді цього року в Женеві.

«ЄС зараз є першим регіоном у світі, що розробив транснаціональну систему відстеження поставок тютюнових виробів, яка дасть можливість контролювати контрабанду тютюну набагато ефективніше, ніж зараз», - підкреслила Бертелетті.

Керівник Українського центру контролю над тютюном громадської організації "Життя" Андрій Скіпальський, який також був присутній на прес-конференції, додав, що ратифікація Протоколу - важливий політичний крок і сигнал для ЄС про готовність України спільно боротися з незаконною торгівлею тютюном.

Він зазначив, що Україна вже зробила перший крок до ратифікації, оскільки 1 березня 2017 року Кабінет міністрів України схвалив законопроект про ратифікацію Протоколу. Однак, за його словами, подальший процес поки призупинено на рівні чиновників із Адміністрації президента України, які вже двічі повертали проект закону в уряд на доопрацювання.

«Адміністрація президента не має ніяких юридичних підстав для блокування процесу ратифікації Протоколу. Чинне законодавство є достатнім щодо правового регулювання для забезпечення необхідного виконання Протоколу, що було підтверджено всіма урядовими відомствами, які готували розгляд законопроекту про ратифікацію Протоколу», - додав завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

За його словами, згідно зі звітом аудиторської компанії KPMG, у 2016 році Україна вийшла на перше місце серед країн-постачальників контрабандних сигарет до країн ЄС. Протягом 2015-2016 років контрабанда українських сигарет до ЄС зросла більш ніж у 10 разів - до 5,8 млрд штук на рік.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в серпні минулого року схвалив Стратегію в сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року.

Документ спрямовано на зниження обсягів нелегального виробництва та обігу тютюнових виробів в Україні, протидію незаконному переміщенню тютюнових виробів через митний кордон країни та підвищення авторитету України на міжнародній арені.

Надходження до державного бюджету від тютюнових акцизів у першому півріччі 2017 року становили 18,6 млрд грн, що на 17%, або на 2,7 млрд грн, перевищує показник за аналогічний період минулого року.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/77560