На переконання церкви, Різдвяні свята та Хрещення приносять радість людям, і тому священнослужителі бажають, аби радість ніколи не полишала українців.

Київ. 17 січня. УНІАН. Священнослужителі Української православної церкви розповіли про духовне значення Хрещення Господнього, яке також називають святом Богоявлення.

На прес-конференції в УНІАН голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ єпископ Миколай (Почтовий) зауважив: “Хрещення Господа нашого Ісуса Христа – це одне з важливих християнських свят. В цей день християни згадують євангельську подію Хрещення Господа Ісуса Христа в річці Іордан. Хрестив Спасителя пророк Іоанн Предтеча, якого такого називають Хрестителем”.

Відео дня

Єпископ Миколай (Почтовий) додав, що друга назва свята Хрещення – Богоявлення. За його словами, в цей день сталося чудо, яке відкрило світу і людям у видимих образах Таїну Святої Трійці. “Як ми знаємо зі Святого писання, після Хрещення на Господа нашого Ісуса Христа зійшов Дух Святий у вигляді голуба і голос з неба сповістив про те, що це є Син улюблений, і про Нього я благоволю. Тож ми бачимо, що голос цей явив нам Бога-Отця, Господь Ісус Христос прийняв Хрещення, а Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього, тобто світу було явлено Святу Трійцю”, - зазначив голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ.

До того ж, як підкреслив єпископ, свято Хрещення Господнього є одним із 12 свят, які відносяться до подій, тісно пов’язаних із земним життям Ісуса Христа.

“В цей день церква майже з п’ятого століття звершує освячення води. Це освячення особливе і носить назву Великої Агіасми. В цей день віряни, духовенство збираються на водоймах, на річках, і здійснюється освячення… Тобто всі води, які є на Землі, в цей день освячуються”, - додав він.

У зв’язку з цим єпископ підкреслив, що освячується людина, яка цю воду вживає, і все, що її оточує.

“Це час змін. Час особливий, коли людина може повернути все своє життя до Бога, може змінити себе, і Господь дає людині для цього всі можливості і створює для цього всі умови”, - наголосив єпископ Миколай (Почтовий).

Він також розповів, що на Русі це свято особливо святкувалося. Люди збиралися біля річок і водойм, а здебільшого у храмах, та молилися і возносили хвалу Господу. “Це одне із Різдвяних свят, яке наповнює людську душу і серце невимовною радістю, неначе відчуваєш присутність Божу тут і зараз”, - додав священнослужитель.

Єпископ закликав українців в день Хрещення відвідати храм або прийти до водойми, де священник буде здійснювати освячення, щоби прийняти участь у цьому благодатному дійстві.

“Зараз ми в новому році ще живемо з великою радістю і можна сказати під сяйвом Вифлеємської зірки. Ми зустріли Різдво, проводимо Різдвяні свята, і тепер будемо святкувати Хрещення Господнє. Хочеться побажати всім, щоби ця радість нас ніколи не полишала, щоб радість про Бога, який очоловічився, спонукала нас на добрі дії, спонукала нас до любові один до одного, до розуміння один одного. Щоб ця радість, яку подарував нам Господь, вела нас по життю, і звичайно, церква буде і надалі робити все, що зможе для своєї пастви, і для наших вірян, для громадян України”, - запевнив голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ.

Він повідомив, що у Києві буде освячення води на Дніпрі, яке звершить предстоятель Української православної церкви правлячий архієрей Київської єпархії Блаженніший митрополит Онуфрій.

Своєю чергою клірик Свято-Покровського храму (на Оболоні), кандидат богослов'я Сергій Чорний наголосив, що для кожного храму свято Хрещення Господнього по особливому святкове. “В цей день ми, зазвичай ще з часів предстоятельства блаженно спочилого митрополита Володимира, зустрічаємо предстоятеля Української православної церкви для того, щоби звершити велике освячення вод Дніпра”, - сказав клірик.

Він додав, що, зважаючи на те, що цього року Водохреща припадає на робочий день, то перше освячення води буде звершуватися о 7:30. О 8:30 розпочнеться святкова Божественна літургія, яку очолить архієписк Боярський Феодосій у співслужінні єпископів, духовенства Києва, а потім єпископат, духовенство, віряни вийдуть для зустрічі предстоятеля УПЦ Онуфрія. Потім від Покровського храму відбудеться святкова хресна хода до Дніпра, де глава УПЦ Онуфрій звершить велике освячення води і звернеться до пастви.

Кандидат богослов'я Сергій Чорний додав, що люди, які приходять до хрещенської купелі, не звертають увагу на те, що звершується саме водоосвячення і продовжують занурюватись у воду. У цьому зв’язку він зауважив, що необхідно виявляти повагу і пошану до події Хрещення Господнього і закликав українців, щоб вони мали благоговіння і терпіння, та лише після завершення освячення занурювалися у воду.

Також він порадив людям, які будуть купатися, пристойно вдягатися.

Окремо єпископ Миколай (Почтовий) наголосив, що церква ніколи не ставила перед своїми вірними якихось нездійсненних задач. “Все дуже просто, у цей день віруюча людина повинна прийти до церкви, взяти участь в освяченні води, вкусити цієї води, тобто випити її, повинна брати участь у церковному житті. Більше нічого церква не вимагає”, - зазначив він.

Єпископ також пояснив, що церква ніколи не вимагала від людей занурюватися у воду. “Хочу нагадати, що ця, як кажуть традиція, започаткувалася протягом останніх 10 років. Церква ніколи не знала пірнання у воду на свято Хрещення”, - підкреслив він.

Окремо, в контексті свята Хрещення, експерт з питань релігії, кандидат філософських наук Юрій Решетніков закликав всіляко уникати мови ворожнечі у відносинах між людьми.