Такий стан справ становить загрозу національній безпеці та веде до краху української науки, переконані експерти.

Київ. 16 січня. УНІАН. Науковці заявляють про факт непрозорого розподілу президією Національної академії наук України (НАНУ) бюджетного фінансування на 2018 рік та закликають Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру провести відповідні перевірки.

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, спікери озвучили інформацію щодо кричущої ситуації навколо цьогорічного розподілу бюджету президією НАН України, яка, на їхню думку, не враховує ступінь ефективності наукових досліджень, унеможливлює розвиток вітчизняної науки, виштовхує талановитих представників технічних наук шукати кращої долі за кордоном та зводить до нуля імідж науки у суспільстві.

«Установи фінансувалися (протягом останніх років) на 0,5-0,7 ставки залежно від установи, а президія мала завжди бездефіцитний фонд заробітної плати. Розподіл фінансування на 2018 рік – це уже вершина цинізму з боку президії НАН. В той час як науковцям НАН пропонується фінансування на рівні 0,5-0,8 від посадового окладу, тобто неповний робочий тиждень, президія «вибила» собі з уряду окремим рядком фінансування додатково 18,966 млн грн до тих повних зарплат і ставок, які в них були в 2017 році. Це ще раз засвідчує, що президія переймається інтересами не розвитку науки, а власними суто корпоративними цілями. І, власне, цей шлях, на який була поставлена українська наука, веде її до повного загнивання», - наголосив доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко.

На думку спікерів, такий стан справ становить загрозу національній безпеці, веде до краху української науки та до перетворення України на державу без майбутнього.

«Виникає питання щодо прозорого і справедливого розподілу цих бюджетних коштів відповідно до наукового внеску академічних інститутів», - зауважив доктор історичних наук, директор Інституту української археографії та джерелознавства Георгій Папакін.

«Ми – за цілком прозорий справедливий розподіл фінансування, і в основу цього треба покласти ефективність наукової діяльності установ НАНУ. І тільки за такого підходу можливий ренесанс української науки», - підкреслив Брехуненко.

Крім того, як додав доктор історичних наук, учасник бойових дій в зоні АТО Ярослав Федорук, НАБУ та САП мають провести перевірку розподілу вказаних коштів та діяльності президії НАНУ. «Я думаю, що там поле неораної роботи для перевірки діяльності наукових установ», - зазначив він.

Науковці при цьому наголосили на необхідності реформування НАН, яке б почалося з президії.

Як повідомляв УНІАН, цього року фінансування науки в Україні збільшилося більш як на 30% – з 4,7 млрд грн у 2017 році до 6,1 млрд грн у 2018 році.