Вони просять підняти це питання у рамках «мінського формату» і готові долучитись до цієї групи, щоб виїжджати на пошуки своїх рідних.

Київ. 11 січня. УНІАН. Матері закликають владу сприяти створенню груп з пошуку зниклих безвісти та полонених, місце перебування яких невстановлене, та просять підняти це питання у рамках «мінського формату».

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила керівник ГО «Берегиня» Алла Макух.

Відео дня

«Ми приїхали до Києва для того, щоб звернутись з проханням до представників влади, представників СБУ з тим, що треба організовувати на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та Криму групи з пошуку тих хлопців, місце перебування яких наразі не встановлено. У нас є свідчення, що хлопців взято у полон ще після Іловайських подій, але, на жаль, де вони зараз знаходяться, у нас такої інформації немає. Ми зустрічались сьогодні з радником СБУ Юрієм Тандітом. Ми обговорювали це питання і прийшли до певного консенсусу. У нас є напрацювання. На жаль, я про все не можу сказати», - розповіла вона.

У той же час вона зазначила, що група пошуку має бути міжнародною.

«Ми будемо наполягати на тому, щоб була створена міжнародна група з представників різних країн: представників країни-агресора РФ, представників окупованих територій, громадського об’єднання, наприклад «Берегиня», які зможуть шукати наших дітей там і повертати їх додому. Але ми також розуміємо, що поки не будуть введені на тимчасово окуповану територію миротворчі війська, ми не можемо говорити про роботу цієї групи у повному обсязі. У нас є певні домовленості з представниками СБУ. Ми будемо шукати альтернативні шляхи. Я думаю, ми їх знайдемо, щоб зробити все і повернути хлопців додому. Ми вдячні Ірині Геращенко за те, що вона зараз піднімає питання групи пошуку у мінському форматі. Ми звертались також з письмовим зверненням до представників Франції, Німеччини, щоб вони також вплинули на створення цієї міжнародної групи», - наголосила Макух.

Вона також повідомила, що за даними її організації, на сьогодні близько 450 осіб вважаються зниклими безвісти.

У свою чергу мати полоненого ЗСУ, місце перебування якого не встановлено, Олена Сугак сказала: «Я представляю мам таких самих як і я, діти яких знаходяться в полоні. Є фотографії, є свідки, які підтверджують, що діти наші в полоні, але до сьогоднішнього дня зв’язку з нашими дітьми немає… Сподіваємось на допомогу не тільки співробітників СБУ, а й Міноборони, яке до теперішнього часу повинно було займатись цією проблемою. Також ми сподіваємось, що хлопці, які були в полоні та вийшли з нього нещодавно, також зможуть нам підказати, як скоріше повернути наших дітей додому. Я сподіваюсь, що ми разом повернемо наших дітей додому».

У той же час мати зниклого безвісти бійця ЗСУ Лілія Іванова виступила із закликом до влади дати «зелене світло» волонтерам для пошуку хлопців.

«Мій син зник безвісти під Дебальцевим у 2015 році. З тих пір я про нього нічого не знаю. У мене єдине прохання до нашої влади – нехай дадуть зелене світло нашим волонтерам, які з самого початку допомагали нам витягати наших дітей, близьких та рідних. Зараз трішки їх притисняють. У нас велике прохання, не будьте байдужі до болю матерів, сестер та всіх родичів. Зрозумійте, нам дуже боляче», - сказала вона.

Мати ще одного полоненого ЗСУ, місце знаходження якого не встановлено, Людмила Мирончук також висловила сподівання, що хлопців вдасться визволити.

«Мій син Маркін Андрій потрапив до полону у серпні 2014 року… Наших дітей одразу не повернули. Пройшов час. Ми тепер не знаємо точне місце їх знаходження. Ми звертались до всіх кого можна. Кому ми тільки не писали і до кого не ходили, але дітей наших поки не повернули. У Міністерстві оборони є група пошуку, але конкретно цим там ніхто не займається і не хоче займатись. Коли наших дітей забирали, не дивились ні на що, а от щоб повернути їх, влада не прикладає зусиль… Ми дуже сподіваємось, що нам допоможуть визволити хлопців», - сказала вона.

У свою чергу, мати полоненого волонтера, місце знаходження якого не встановлено, Лідія Місюренко наголосила на тому, що влада також мало уваги приділяє і цивільним волонтерам.

«Просимо дати зелену дорогу, щоб волонтери та громадські організації шукали наших дітей… Дуже прикро, що влада приділяє мало уваги волонтерам-цивільним. До сьогоднішнього дня ми не маємо ніякого статусу. Це ганьба! Це дуже жахливо і прикро! Мій син не давав клятву батьківщині, не служив в армії, але пішов у перших рядах захищати рубежі своєї Батьківщини», - сказала вона.