Київ. 27 грудня. УНІАН .Дії влади України у 2017 році можна оцінити «як задовільні».

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Він зазначив, що в питанні зовнішньої політиці значним досягненням є надання Україні безвізового режиму з країнами ЄС.

Відео дня

«Якщо говорити про зовнішню політику, то що би хто не говорив, але надання безвізу, на мою думку, має дуже велике значення для майбутнього України», - сказав Бала.

За його словами, найголовніше, що дав безвізовий режим для громадян України – це можливість відбутися як особистість для досягнення своєї мети.

Також Бала зауважив, що українським політикам варто тверезо оцінити ситуацію в Каталонії. «Тенденція, яку започаткувала Каталонія – це самовизначення, ідентифікація певних етнічних груп людей, я б навіть сказав, народів, нам треба до цього дуже уважно віднестися в контексті тих законів, які будуть прийматися з точки зору децентралізації, щоб потім це також не сприяло тому, про що вже багато років мріють в Російській Федерації - зробити з України федерацію», - сказав експерт.

За його словами, також важливо, що Канада і США зробили кроки назустріч Україні щодо постачання зброї.

Бала зазначив, що «якщо говорити про питання миру-війни, то, на моє глибоке переконання, до того часу, поки не буде підписаний мир з Росією, то ніякого миру на сході не буде. Хочеться нам чи не хочеться, але це треба робити, та це не означає, що ми маємо підписувати мирні угоди, які не є в національних інтересах України».

Він наголосив, що Мінські домовленості не вирішують питання миру, це лише призупинення війни. За його словами, питання досягнення миру «має вирішуватися вже на іншому рівні, і шляхи треба шукати паралельно і знаходити – до того часу, поки не змусимо Росію сісти за стіл перемовин, до того часу ми не будемо мати того сталого миру, який потрібен Україні в питанні вирішення війни».

Говорячи про внутрішню політику, Бала зазначив, що невирішення ряду кадрових питань в уряді, зокрема, щодо призначення ряду міністрів, голови Фонду держмайна України, ставить під сумнів існування коаліції у Верховній Раді України.

Політолог зазначив, що в Україні було проведено шість «соціально затратних реформ», які не досягнуть результату, якщо не буде грошей. За його словами, для цього має запрацювати економіка і мають бути створені для цього умови.

Також Бала зазначив, що 2018 рік буде роком підготовки до виборів і важливо, щоби реформи не були «поставлені на паузу», оскільки політики в Україні бояться перед виборами втратити підтримку.