Київ. 27 грудня. УНІАН. Теракт біля телеканалу Espreso.tv був «показовим актом», а не замахом на народного депутата України Ігоря Мосійчука (фракція Радикальної партії).

Про це сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, відповідаючи на запитання журналістів щодо вибуху 25 жовтня біля редакції телеканалу Espreso.tv на вулиці Адама Міцкевича в Солом'янському районі Києва, внаслідок якого постраждали троє людей, серед яких був він та народний депутат України Ігор Мосійчук.

«Я дуже слабо вірю, що там був замах на великого державного діяча», - заявив Бала.

Відео дня

За його словами, було вибрано час, коли біля каналу збирається багато людей, щоб провести «показовий акт», але в той день по щасливій випадковості людей було менше ніж зазвичай.

«Всі хто ходить і буває там на Espreso знає, що якраз саме в цей період - 22 година вечора, це ніби останній ефір, тоді дуже багато людей виходить, насправді, на ганок, але в той день, вони не вийшло», - пояснив політолог.

«Тому скоріш за все, з моєї такої суб’єктивної точки зору, мова йшла про якийсь такий показовий акт, бо там фактично як мінімум 5-7 людей мало б вийти, бо вони там завжди стоять, починають курити, перекидатися словами», - додав він.

Бала наголосив, що «ми маємо чітко усвідомити, що в нас йде війна і вона може будь-кого з нас зачепити». За його словами, ситуація з вибухом біля телеканалу дає чітке розуміння, що «якби не було тої війни, то ніякого теракту не було коло на Espreso».

Політолог вважає, що в ситуації війни по вулицях, при вході в метро мають ходити в повній екіпіровці, з собаками українські правоохоронці. За його словами, росіяни усвідомлюють, що для того, «щоб сісти за стіл перемовин, треба створити кризову ситуацію». При цьому він додав, що росіяни розв’язують «регіональні військові конфлікти» з тим, щоб з ними потім сідали за стіл перемовин і таким чином вони домовляються про ті питання, які цікавлять Росію, в тому числі про ціну на нафту, зняття санкцій. Він додав, що Україна має це розуміти і готуватися до таких викликів.

«Поки в нас є такий сусід з такою агресивною політикою, то загроза терактів, диверсійних дій буде присутня завжди», - наголосив Бала.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 25 жовтня біля офісу телеканалу Espreso.tv на вулиці Адама Міцкевича у Солом'янському районі Києва стався вибух, внаслідок якого двоє осіб загинули, серед них охоронець народного депутата Ігоря Мосійчука. Ще троє постраждали, у тому числі депутат Мосійчук і політолог Бала. Вибух кваліфікували як теракт. Розслідуванням займається Головне управління СБУ в Києві та області.